Správy

Priestory v bývalom zvolenskom gymnáziu opäť nájdu využitie. Záujem prejavilo asi 30 subjektov

Gymnázium Mateja Bela na Okružnej ulici vo Zvolene bolo zrušené Zastupiteľstvom BBSK v roku 2014 pre nedostatok študentov. Jeho priestory ostali nevyužité. Má sa to zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Priestory v bývalom zvolenskom gymnáziu opäť nájdu využitie. Záujem prejavilo asi 30 subjektov
2
Galéria
Zdroj: TASR

Približne 30 subjektov prejavilo záujem o prevádzkovanie priestorov bývalého Gymnázia Mateja Bela na sídlisku Sekier vo Zvolene. Predstavujú rôzne spektrum záujmov, od organizácií pôsobiacich vo sfére školstva, cez poskytovateľov služieb, napríklad v oblasti gastronómie, až po malovýrobcov.

„Teraz sa budú postupne profilovať klastre subjektov a ľudí, s ktorými môžeme natrvalo počítať,“ povedala počas workshopu zainteresovaných subjektov a hostí Milota Sidorová zo združenia Punkt, ktoré sa okrem iného zaoberá aj participatívnymi projektmi.

V stredu večer sa ešte v priestoroch gymnázia uskutoční stretnutie s miestnymi komunitami ľudí, aby ich informovali o samotnom projekte. „Dnes sme si navyše pozvali aj ľudí z iných slovenských miest, ktorí už podobné projekty realizovali, aby tým, ktorí prejavili záujem, odovzdali svoje skúsenosti,“ pripomenula.

Organizátori musia ešte tento rok pripraviť projektový zámer, ktorý určí aj možnosti, ako vyfinancovať projekt. „Potom prídu na rad fáza architektonickej súťaže a samotná rekonštrukcia priestorov,“ doplnila Sidorová. Otvorenie už vynovených priestorov sa predpokladá niekedy v rokoch 2021 až 2022.

Za celým zámerom vytvoriť z gymnázia priestor na prevádzkovanie rôznych verejnoprospešných aktivít je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý spolupracuje s občianskym združením Punkt, mestom Zvolen a Ateliérom 2021.

Gymnázium Mateja Bela na Okružnej ulici vo Zvolene bolo zrušené Zastupiteľstvom BBSK v roku 2014 pre nedostatok študentov. Napriek prísľubom vtedajšieho vedenia kraja, že budova bude naďalej slúžiť obyvateľom, jej priestory ostali nevyužité a stali sa terčom vandalov.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Revitalizácia budovy bývalého gymnázia vo Zvolene
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM