Tomas Gemza Rôzne

Pripravujú protipovodňové opatrenia na riečke Neresnica

Projekt protipovodňových opatrení na riečke Neresnica vo Zvolene, ktorá neustále počas prívalových dažďov spôsobuje povodne, predložil v týchto dňoch na posúdenie vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) š.p. so

Podnik zdôvodňuje potrebu realizácie projektu každoročne sa opakujúcimi povodňami. Posledná veľká povodeň dňa 25. decembra 2009 spôsobila obrovské škody na obytných domoch a pozemkoch v blízkosti toku. Ďalšie povodňové prietoky boli zaznamenané aj v jarných a letných mesiacoch roku 2010.
Stavba, ktorú chce správca vodného toku zrealizovať v rokoch 2013 až 2015 nebude mať žiadne negatívne vplyvy na dané územie.
Má protipovodňový charakter a je stavbou vo verejnom záujme, píše sa v dôvodovej správe. Náklady na realizáciu sú vyčíslené na 730.270 eur.
Podľa Územného plánu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a v ňom spracovaného návrhu opatrení na ochranu pred povodňami, sa tok Neresnica vo Zvolene nachádza podľa poradia naliehavosti na 4. mieste v rámci kraja.

Zdroj: TASR Foto: archív TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM