Jozef Sliacky Rôzne

Proces s banskobystrickou sudkyňou bude pokračovať na budúci rok

Hlavné pojednávanie s banskobystrickou sudkyňou Miriam S. a so spoluobžalovaným jej expriateľom Viktorom G. v údajnej korupčnej kauze bude pokračovať pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku (ŠTS) na budúci rok v januári.

Vo štvrtok súd vypočul jedného svedka a znalca, ďalší predvolaný svedok sa nedostavil. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.
Naposledy sa v procese konalo v polovici septembra, keď Miriam S. odporučila prokurátorovi, aby začal trestné stíhanie pre účtovanie faktúr vo firme korunného svedka v jej kauze. Obžalovaná sudkyňa si na pojednávanie priniesla dva páry faktúr na sumy 424.000 a 126.000 korún, ktoré vystavila firma korunného svedka Jozefa Magyara jej a spoluobžalovanému za rekonštrukčné práce na dome. Jednotlivé páry faktúr, teda aj ich čísla boli totožné až na to, že na nich boli rozličné dátumy splatnosti. Tieto faktúry predložila na overenie svedkyni Zuzane Tereňovej, ktorá potvrdila, že faktúry vystavila. Uviedla tiež, že faktúry vo firme vystavovala na základe podkladov, ktoré dostala od majiteľa. Spomínané faktúry vraj opravila na základe nariadenia majiteľa firmy Magyara. „Mala by som prosbu na pána prokurátora, že by mal iniciovať začatie trestného stíhania o veciach, ktoré sa tu dozvedel,“ apelovala po skončení výsluchu svedkyne obžalovaná Miriam S.
Miriam S. a Viktor G. sú obžalovaní z korupcie. Predtým sa v tejto kauze pojednávalo 20. mája, keď súd vypočul šesť svedkov, predvolal ich však desať. Koncom februára pred súdom vypovedal korunný svedok a policajný agent Jozef Magyar. Jeho stavebná spoločnosť z Krupiny zatepľovala rodinný dom sudkyne. Na viaceré udalosti, ktoré mali súvisieť so zateplením rodinného domu sudkyne, si však nepamätal. Obaja obžalovaní vypovedali pred súdom aj koncom februára. Viktor G. vo svojej výpovedi odmietol, že by si pýtal akýkoľvek úplatok. Miriam S. mimo iného uviedla, že postup v prípravnom konaní považuje za protiprávny.
Obžalobu na sudkyňu Krajského súdu v Banskej Bystrici podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry 22. septembra 2009. Bývalá ministerka spravodlivosti Viera Petríková jej následne 23. septembra pozastavila výkon funkcie. Miriam S. a spoluobžalovaného podnikateľa Viktora G. stíhajú na slobode pre štyri trestné činy, medzi nimi trestný čin prijímania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Sudkyňa spolu s podnikateľom a bývalým priateľom údajne v roku 2004 žiadali úplatok vo forme zateplenia svojho domu za to, že spomínanej stavebnej firme vybaví zákazky na zateplenie ďalších bytov v Banskej Bystrici.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM