Jana Mlynarova Rôzne

Program Úsmev pre strom štartuje úpravou parku vo Zvolene

Prvým projektom podporeným zo spoločného programu Úsmev pre strom, na ktorom sa dohodli Nadácia Ekopolis a spoločnosť SHP Harmanec, a. s., je pilotný projekt Mestský park Lanice vo Zvolene.

Mesto Zvolen, tamojšie mimovládne organizácie a školy vrátane študentov Fakulty ekológie Technickej univerzity dostanú na jeho realizáciu 5000 eur (150.630 Sk).
„Do jari budúceho roku v parku Lanice odborníci skontrolujú stav drevín rastúcich pri vodných tokoch a cestičkách. Následne ich ošetria, pričom sa to uskutoční aj formou ukážok pre verejnosť, čo bude zároveň praktickou časťou vzdelávacieho workshopu o drevinách. Ukončenie projektu v podobe verejnej propagačnej akcie je v parku Lanice naplánované na 22. apríla 2010, na Deň Zeme,“ informovala dnes TASR Martina Paulíková, programová manažérka Nadácie Ekopolis.
Dodala, že podpora úpravy parku Lanice nie je náhoda. Nachádza sa v centre meste a verejnosť sa oň intenzívne zaujíma. Je to územie s vysokou environmentálnou hodnotou a rekreačným potenciálom. Iniciátorom úpravy parku je samospráva mesta Zvolen podporovaná občianskymi iniciatívami a združeniami, verejnosťou a odborníkmi. Spoločnou víziou je mestský park s prírodnými zónami, časťami pre šport a oddych, cestičkami aj voľnými lúkami.
Cieľom programu Úsmev pre strom je oživenie verejných priestorov výsadbou drevín, aby sa stali krajšími a zelenšími. Ich úpravy navrhuje verejnosť v partnerstve s verejnou správou a do realizácie sa zapájajú dobrovoľníci. Takýto postup je najlepším predpokladom na vytvorenie vzťahu a zodpovednosti k upravenému priestoru. Program podporí v budúcom roku prostredníctvom 5 až 6 grantov, každý sumou približne 2500 eur (75.315 Sk), výsadbu zelene na verejných priestoroch, ale aj obnovu zelených plôch – najmä parkov, areálov školských zariadení, ihrísk či námestí.
zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM