Martin Károly Rôzne

Prokurátori odmietajú novelu zákona týkajúcu sa prokuratúry

Zhromaždenie prokurátorov z obvodu pôsobnosti Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici vyjadruje odmietavé stanovisko k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o prokuratúre v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niekt

TASR o tom informoval hovorca krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár. Zhromaždenie sa uskutočnilo včera.

Zhromaždenie konštatuje, že napriek proklamáciám predkladateľa návrh nesvedčí o dostatočnom poznaní fungovania rezortu prokuratúry a nastoľuje skôr obavy z jeho destabilizácie a následného spolitizovania nerešpektujúc pritom ústavné postavenie prokuratúry,“ pokračoval Vozár. Tieto obavy podľa neho popri vecnej stránke navrhovanej úpravy umocňujú poznatky o spôsobe prípravy návrhu zákona. Tá prebehla v enormne krátkom čase a bez účasti oficiálnych zástupcov prokuratúry, doplnil Vozár. Obavy podľa neho vyplývajú tiež z priebehu a aktuálneho výsledku následného legislatívneho procesu. V tom spracovateľ návrhu ministerstvo spravodlivosti ani vláda neakceptovali žiadne zo zásadných pripomienok rezortu prokuratúry.

Zhromaždenie prokurátorov je podľa Vozára presvedčené, že legislatívne zmeny týkajúce sa postavenia a činnosti prokuratúry SR je možné pripravovať iba v úzkej súčinnosti s Generálnou prokuratúrou SR a samosprávnymi orgánmi prokurátorov pri rešpektovaní ich odborných názorov a pripomienok.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM