Marcel Páleš Rôzne

Prvé tromfy leteckých dní: Špičkoví akrobati zo Španielska aj hviezdna formácia Talianov

Orlia hliadka – aj tak by sa dal voľne preložiť názov španielskej akrobatickej skupiny Patrulla Águila, ktorá má všetky predpoklady stať sa jedným z hlavných lákadiel a zároveň ozdobou Medzinárodných leteckých dní SIAF 2013. Čo sú zač?

Ilustračný obrázok k článku Prvé tromfy leteckých dní: Špičkoví akrobati zo Španielska aj hviezdna formácia Talianov
Zdroj: Dnes24.sk

Už v roku 2002 v rámci Leteckých dní SIAD v Bratislave prileteli na Slovensko. Teraz pýcha španielskych vzdušných síl prijala pozvanie a na sliačskom nebi predvedie to najlepšie zo svojho majstrovstva.

Slávna sedmička so žltým dymom

Vznikli 4. júla 1985.Tím leteckých akrobatov španielskych vzdušných síl má svoje domovské sídlo na leteckej základni San Javier neďaleko La Manga v regióne Murcia. Akrobatická skupina lieta na strojoch Casa C-101 Aviojets. Slávna sedmička je známa tým, že ako jediná používa žltý dym a ich formácie vo vzduchu sú jedinečné.

Piloti vyberaní z radov leteckých učiteľov

Piloti pri svojom vzniku boli vyberaní z radov učiteľov Vojenskej leteckej akadémie a lietali na nových strojoch Casa C-101 Aviojet. História akrobatického letectva siaha v Španielsku do 50-tych až 60-tych rokov minulého storočia, kedy v krajine pôsobili mnohé akrobatické tímy. Ich členovia položili základ dnešnej hviezdnej zostavy.

Vtedajší piloti lietali na strojoch T-6 Texan, F-86 Sabre či Mirage F-1. Dnes patria vystúpenia pilotov španielskeho akrobatického tímu medzi vrcholy väčšiny svetových leteckých šou. Mnohí majú tendenciu porovnávať španielsky tím Patrulla Áquila s talianskou formáciou Frecce Tricolori.

Španielsky balet na nebi

Podľa niektorých sú Španieli na nebi ladnejší a predvádzajú akýsi balet v oblakoch, čo prispieva k atraktivite ich prezentácie. Na rozdiel od Talianov nie sú španielski piloti takpovediac zamestnancami akrobatickej skupiny na plný úväzok.

Ak túžite vidieť ladnosť, krásu a južanský temperament španielskych leteckých akrobatov, nezabudnite prísť v termíne 31. august až 1. september 2013 na sliačske letisko.

Foto: patrullaaguila­.defensa.gob.es

Zdroj info: ciaf.sk

Prvé tromfy leteckých dní: Špičkoví akrobati zo Španielska aj hviezdna formácia
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM