Jakub Forgács Správy

Pustnúci areál na Borovej hore previedol BBSK na mesto Zvolen. Čo sa s ním zamýšľa?

Lunter a Balkovičová podpísali zmluvu o prevode Borovej hory na mesto Zvolen. K podpisu došlo priamo v areáli.

Ilustračný obrázok k článku Pustnúci areál na Borovej hore previedol BBSK na mesto Zvolen. Čo sa s ním zamýšľa?
3
Galéria
Zdroj: TASR

Primátorka Lenka Balkovičová za Zvolen a predseda Ján Lunter za Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v utorok podpísali zmluvu o výmene mestských pozemkov pod budovami v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja, za dlhodobo pustnúci areál na Borovej hore. Zmluvu, ktorej text schválili deň pred tým poslanci BBSK, spečatili podpisom priamo na mieste, v areáli Borovej hory.

„Mesto Zvolen sa aj napriek tomu, že areál vlastnil samosprávny kraj, už niekoľko rokov staralo tak, aby boli plochy udržiavané a aby nedochádzalo k ďalšiemu devastovaniu funkcionalistickej budovy, v ktorej bol ešte koncom uplynulého storočia doliečovací ústav pľúcnych chorôb,“ uviedla pri tejto príležitosti primátorka Zvolena.

Zámenu mestských pozemkov pod budovami v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja za areál na Borovej hore predložilo mesto Zvolen poslancom BBSK začiatkom roku 2017. Výmena bola schválená v júni 2017. Odvtedy však prebiehali rokovania o obsahu zámenných zmlúv. „Som veľmi rada, že zastupiteľstvá oboch samospráv sa nakoniec s obsahom zmluvy stotožnili,“ dodala. V zmluve chceli obe strany napríklad zábezpeku toho, aby sa z areálu nestal v budúcnosti komerčný priestor, ktorý by jeho historickú a prírodnú hodnotu zdevalvoval.

Mesto má už dnes stanovenú komisiu, ktorá sa bude zaoberať využitím areálu. „Máme pripravené objednávky na zadanie posudkov z hľadiska ochrany prírodných hodnôt, na statiku objektu a podobne, aby sme vedeli zadefinovať limity pre prípadných investorov,“ priblížila zámery samosprávy primátorka.

Cieľom je získať investora, ktorý v areáli vybuduje domov sociálnych služieb. Svoje miesto by tam ale mohli mať aj napríklad reštauračné zariadenia, prípadne priestory vhodné na kultúrne a spoločenské aktivity.

V OBRAZOCH: Areál Borovej hory previedol BBSK na mesto Zvolen
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM