Tlačové správy

RADÍME: Zaručené tipy, ktoré ochránia vaše auto počas zimy

(PR) - Zima je veľkou skúškou trpezlivosti pre každého vodiča. K tomu, aby auto dobre slúžilo aj v mrazoch, však nestačí iba prezutie na zimné pneumatiky. Na čo všetko nesmiete ako dobrý vodič zabudnúť?

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Zaručené tipy, ktoré ochránia vaše auto počas zimy
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

O tom, čo všetko môžete spraviť pre svoje auto v zimnom období, vám poradí manažér autocentra AAA AUTO v Banskej Bystrici, Radoslav Skaloš.

Prezutie auta na kvalitné zimné pneumatiky je určite základom bezpečnosti. Každý vodič ocení dobrú ovládateľnosť vozidla na snehu a poľadovici. Ďalším všeobecne známym faktom je pridávanie aditív do nafty u dieselových motorov, ktoré zabráni zamrznutiu pri nižších mínusový teplotách. Na solídnych čerpacích staniciach je zimná nafta samozrejmosťou. Počas mrazivejších období predávajú tzv. arktickú naftu. Tá má vydržať až mínus 32. Možnosťou je aj pridávať špeciálne aditívum priamo do nádrže. To je asi tá najzákladnejšia starostlivosť, ale pokiaľ chcete, aby vaše auto prežilo zimu bez problémov, musíte sa mu venovať o niečo viac.

Už máte pravdepodobne prax s takým vozovým parkom…

Áno, to máme. Momentálne ponúkame viac ako 3 tisíce vozidiel a priamo u nás v Banskej Bystrici ich máme v ponuke viac ako 200. Pripraviť ich na zimu dá veru zabrať. Začíname prehliadkou a prípravou na zimu. V servisoch sú na to profesionáli, ale veľa z toho zvládnu aj šikovnejší majitelia vozidiel.

Veľmi dôležité je nechať si skontrolovať brzdy a brzdovú kvapalinu, či obloženie. Predídete tak mnohým nepríjemným šmykom na primrznutej vozovke. K bežnej starostlivosti by sme mali prirátať aj kontrolu antikorózneho náteru podvozku a tesnenia. Oprava menšej poškodenej časti je vždy lacnejšia ako výmena celého skorodovaného dielu. V zime musí čeliť agresívnym útokom solí a iných posypových zmesí. Vosk, prípadne kvalitná leštenka na nepoškodený lak, vytvorí jemnú vrstvu, ktorá dlhšie ochráni vzhľad auta.

Palivovú sústavu je dobré odvodniť. A pri nulových teplotách začnite používať už spomenuté vhodné aditíva do paliva. Batérií zase pomôže prečistenie a zakonzervovanie pólov, prípadne aj doplnenie elektrolytu. Zmerajte aj jej skutočnú kapacitu. Batérii jednoducho neprospieva chlad a v prípade, že je v horšom stave, určite sa oplatí vymeniť ju. Vyhnete sa tak problematickým zimným štartom, ale pre istotu majte po ruke aj štartovacie káble. Je to malá investícia a často zachráni. Tiež si nechajte skontrolovať chladiacu sústavu a zmes v nej.

Preverte aj osvetlenie vozidla, a kvalitu stieračov, prípadne zakúpte nové a nezabudnite na nemrznúcu zmes do ostrekovačov. Ošetrenie tesniacich gúm dverí silikónovým prípravkom a premazanie zámkov sa pred zimou tiež oplatí. Prípravu na mrazy nie je dobré podceňovať.

To je pomerne dlhý zoznam…

Podľa našich dlhoročných skúseností je to dôkladná príprava na zimné obdobie. AAA AUTO už 22 rokov predáva a vykupuje vozidlá, takže o nich vieme naozaj všetko. Odsúhlasí vám to aj 1,4 milióna našich zákazníkov.

Tak to budete mať určite nejaký tip, aby sme v zime nemuseli každé ráno oškrabávať predné sklo.

Obávam sa, že pokiaľ nemáte špeciálne zabudované vyhrievanie v prednom skle, tak sa tomu nevyhnete. Existuje taký starý známy trik, prikryť predné sklo na noc kartónom, alebo plachtou, a ráno nemáte namrznuté sklo. Pokiaľ sa vám do toho nechce, odporúčam zabezpečiť si rozmrazovací sprej a kvalitnú škrabku. Dnes dokonca existujú aj škrabky s rukavicou, tak vám neomrznú ruky. Určite nepolievajte námrazu horúcou, ani teplou vodou. Je totiž len otázkou času, kedy to sklo už nevydrží.

A čo naštartované autá stojace ráno na každom parkovisku?

Pokiaľ ste už prekonali úskalia studeného štartu, a nechávate motor bežať naprázdno, aby sa trochu zahrial, tak vás sklamem. Je to v podstate zbytočné. Motor sa takto vôbec nezahreje. Jediné, čo vás dovedie k správnej prevádzkovej teplote, je totiž len jazda samotná. Stačí len pamätať na to, aby bola pozvoľná a plynulá. Žiadne vytáčanie do vysokých otáčok v domnení, že sa tak motor rýchlejšie zahreje. Dajte čas všetkým prevádzkovým kvapalinám, aby sa „prebudili“. Zimou stuhnutý olej sa potrebuje dostať na všetky miesta, kde je potrebný a trvá mu to dlhšie než v lete.

Uvažujete nad kúpou auta?
Skúste tiež Škoda Octavia od 4 000 eur
Volkswagen Passat od 5 500 eur
Ford Mondeo od 6 500 eur
alebo Toyota Rav4 od 13 000 eur

foto: AAA auto

Ponuka AAA Auto BB kraj
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM