Jakub Forgács Rôzne

Rady, ako na štíhlu líniu: V Bystrici sa ide bojovať s nadváhou... bezplatne!

Bystričania dostanú jedinečnú príležitosť! Pod odborným vedením sa budú môcť zbaviť nadváhy a obezity. Pripravené sú pre nich bezplatný kurz a poradňa.

Ilustračný obrázok k článku Rady, ako na štíhlu líniu: V Bystrici sa ide bojovať s nadváhou... bezplatne!
Zdroj: TASR

Výskyt obezity je na Slovensku – podobne ako vo svete – alarmujúci a má stúpajúci trend, pričom nadváhou alebo samotnou obezitou trpí viac ako miliarda dospelých osôb a 10 percent detí. Toto konštatovanie nenecháva chladných ani odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Bezplatný kurz a poradňa

Zistenia poukazujú na nutnosť posilnenia intervencií a prevencie v poradniach zdravia pre deti a rodiny na RÚVZ na celom Slovensku s cieľom ochrany a podpory ich zdravia. „Náš úrad v rámci poradenskej činnosti na úseku prevencie ochorení začína s bezplatným kurzom na znižovanie nadváhy a obezity u dospelých, ako aj bezplatnou poradňou na znižovanie nadváhy a obezity u detí a dospelých,“ uviedla vedúca Odboru podpory zdravia MUDr. Silvia Kontrošová.

V prvom prípade ide o 12 sedení s klientmi, pričom začiatok kurzu je 17. októbra o 15:30 na Odbore podpory zdravia nášho RÚVZ. V druhom prípade bezplatnej poradne na znižovanie nadváhy a obezity u detí a dospelých sa záujemcovia musia objednať. "Bližšie informácie získajú na telefónnych číslach 048/4367 464, 048/4367 448, alebo na e-mail: marketa.sinska@vzbb.sk“, pokračovala Kontrošová.

Rizikových klientov treba povzbudiť k pohybu

Ako dodáva vedúca Odboru hygieny detí a mládeže RÚVZ Banská Bystrica Katarína Slotová, spomínané projekty preukázali , že takmer 60 percent obyvateľstva má problém s obezitou, ktorá sa významne podpisuje pod rozvoj iných chronických chorôb – ischemickej choroby srdca, hypertenzie, diabetu a ďalších ochorení. Zber dát a analýza údajov napríklad z Národnej štúdie zdravotného stavu obyvateľstva sa zistilo, že riziko obezity a preobezity v študovanej populácii SR vzrastá.

Obe odborníčky zhodne konštatujú, že prevencia nadváhy a obezity je nutná už od detského veku. V základnej poradni zdravia je potrebné klientom s nadváhou a obezitou venovať zvýšenú pozornosť a rozšíriť intervenciu o špecializovanú starostlivosť v nadstavbových poradniach pre zdravú výživu a optimalizáciu pohybovej aktivity. Je potrebné informovať klientov poradní zdravia o rizikách vedúcich k metabolickému syndrómu – upozorniť ich na kombinácie zvýšených hodnôt sledovaných ukazovateľov. Pri poradenstve je vhodné povzbudiť rizikových klientov aj k zvýšeniu fyzickej aktivity.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM