Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Oslavuje Svätopluk, potrápi nás pani zima

Sobota bude zamračená, očakáva sa občasné sneženie, na juhu dážď. Teploty v rozmedzí 0 až 5 stupňov.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oslavuje Svätopluk, potrápi nás pani zima
Zdroj: TASR

Počasie

Meteorológovia varujú počas víkendu pred silným vetrom. Ten by mal potrápiť najmä okresy Brezno, Rožňava, Gelnica, Spišská Nová Ves a Poprad.

Sobota bude zamračená, očakáva sa občasné sneženie, na juhu dážď. Teploty v rozmedzí 0 až 5 stupňov, takže na niektorých miestach sa dá pri topiacom sa snehu, alebo daždi očakávať poľadovica.

Oslavuje Svätopluk

Socha Svätopluka stojí pred Bratislavským hradom. Meno má slovanský pôvod a jeho význam je „silný v plukoch“, „veľký medzi bojovníkmi“. Svätoplukovia sa nám môžu javiť ako vášniví, ale aj ako flegmatici. Nevieme, ako sa zachovajú, ktorým smerom vyrazia. Títo muži majú raz chladnokrvné, inokedy emotívne, miestami až prudké správanie.

Sú v prvom rade energickí. Veľmi skoro zistia, kto sú a čo chcú robiť. Orientujú sa na povolania, v ktorých sa dostanú do kontaktov s ľuďmi, kde musia bojovať. Sú z nich rozumní sudcovia, poprední priemyselníci, či úspešní lekári, dosahujúci vďaka intuícii pri určovaní diagnózy znamenité výsledky.

Stalo sa na Slovensku

1945 – Narodil sa v Nitre herec a divadelný režisér EMIL HORVÁTH, mladší. Od mája 2011 je riaditeľom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

2007 – Slovensko sa stalo predsedníckou krajinou Rady Európy (RE). Polročné predsedníctvo vo Výbore ministrov, ktorý je výkonným orgánom RE, prebralo od Srbska a odovzdalo ho 7.5.2008 Slovinsku.

Stalo sa vo svete

1742 – Zomrel nemecký lekár a chemik FRIEDRICH HOFFMANN, vynálezca kvapiek známych pod jeho menom. Narodil sa 19.2.1660.

1989 – Pápež Ján Pavol II. svätorečil na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne Anežku Českú (1211–82), najmladšiu dcéru českého kráľa Přemysla Otakara I. a Konstancie Uhorskej. Na bohoslužbách sa zúčastnilo približne 10.000 pútnikov z vtedajšieho Československa.

2013 – Budova newyorského One World Trade Centra (1 WTC) je so svojimi 541 metrami už oficiálne najvyššou stavbou v Spojených štátoch amerických. Prekonala tak chicagsku Willis Tower, v minulosti známu ako Sears Tower. Oznámila to expertná komisia architektov.

Skladba dňa

V roku 1962 sa narodila Ingrid Kalmanová, speváčka a líderka slovenskej dievčenskej skupiny Madam. Jedným z jej veľkých hitov bola skladba Rockovanie.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM