Marcel Mojžiš Rôzne

Raritný úlovok leteckých dní: Gigantický bombardér B-52!

Veľká premiéra na leteckých dňoch! Organizátori odkryli ďalší tromf a ten stojí naozaj za to. V Sliači tak uvidíme v slovenskej premiére legendárny americký bombardér Boeing B-52 Stratofortress. Jeho prítomnosť si vyžiada mimoriadne opatrenia!

Medzinárodné letecké dni SIAF 2012, ktoré sa uskutočnia na letisku Sliač v dňoch 1. a 2. septembra, sa môžu pochváliť ďalšou parádnou novinkou. Tou je americký bombardér B-52.

[blockquote]Li­etadlo, ktoré má dĺžku takmer 49 metrov, rozpätie krídiel viac ako 56 metrov a ktoré dokáže niesť približne 32 ton bômb, priletí na Sliač z domovskej základne v Louisiane. Spolu s ním pricestuje aj 14 leteckých odborníkov, ktorí sa s návštevníkmi leteckých dní podelia o skúsenosti s prevádzkou lietadla.[/bloc­kquote] Strategický bombardér B-52 bol skonštruovaný na zhadzovanie bômb na ciele z veľkej nadmorskej výšky. Mal nahradiť lietadlo Consolidated B-36 Peacemaker. **Počas 90. rokov boli tieto lietadlá vypustené do niekoľkých operácií, ako napríklad Operácia Desert Storm a Operácia Iraqi Freedom. Celkovo bolo vyrobených 744 kusov tohto stroja. **

Viac o tomto ročníku leteckých dní v Sliači sa [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.133560_Le­tecke-dni-v-Sliaci:-Uvidime-svetove-esa!]dozviete TU![/link][/co­lor][/size]

„Je veľmi ťažké získať tento legendárny bombardér na letecké dni. Flotila B-52 je plne vyťažená a ich účasť na leteckých dňoch je dlhodobo plánovaná. Ide o hlavné lákadlo. V histórii leteckých dní je to po prvýkrát, čo bude americký bombardér na statickej ukážke. Doteraz sa to žiadnemu organizátorovi nepodarilo. Táto úplne výnimočná účasť na SIAF 2012 je aj vďaka osobnej angažovanosti veliteľa Vzdušných síl OS SR generálmajora Martina Babiaka,” uviedol Hubert Štoksa, riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry, ktoré letecké dni organizuje.

[blockquote]Prílet B-52 na Leteckú základňu Sliač je logisticky veľmi náročný. Organizačný tím, Veliteľstvo Vzdušných síl a Letecká základňa Sliač sa pripravujú už niekoľko mesiacov. B-52 totiž nemôže pristáť hocikde. Letisková dráha musí uniesť veľkú nosnosť a byť dostatočne široká a dlhá. Letecká základňa Sliač po modernizácii tieto kritéria spĺňa.[/blockquote] **B-52 bude na leteckej základni Sliač najdlhšie zo všetkých účinkujúcich lietadiel. Keďže rozmery lietadla sú gigantické, musí ako prvé priletieť a posledné odletieť. **Medzičasom bude stáť na statickej ukážke, aby si ju mohlo pozrieť čo najviac návštevníkov.

zvolen24.sk/tasr Foto: webnoviny/mane­iro.com

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM