Stanislav Černák Správy

Rekonštrukcia futbalového štadióna: Vynovený stánok bude bez atletickej dráhy!

Rekonštrukcia zvolenského futbalového štadióna dostáva začínať reálnejšie kontúry. Nový štadión by sa mal rekonštruovať počas dvoch etáp, z čoho by 40 % financií mala zabezpečiť miestna samospráva.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia futbalového štadióna: Vynovený stánok bude bez atletickej dráhy!
Zdroj: Dnes24.sk

Na nedávnom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa preberala aj otázka rekonštrukcie futbalového štadióna. Ešte vlani Slovenský futbalový zväz (SFZ) informoval o investícii do vybraných štadiónov v 21 mestách, čo by podporili finančnou injekciou spolu až 45 miliónov. Investície a rekonštrukcie sa dočká sa aj zvolenský futbalový štadión. SFZ mu schválil dotáciu 750 tisíc eur!

„Samozrejme, sme radi, že sa nám podarilo dostať medzi vybraných adeptov,“ povedal dávnejšie člen Správnej rady MFK Zvolen, poslanec NR SR a mestský poslanec Jozef Ježík mladší. Samozrejme, že mesto dovtedy muselo prijať nejaké kroky, o ktorých rokovalo na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Musia odstrániť atletickú dráhu

Hlavný architekt Zvolena a vedúci Odboru územného plánovania Peter Kašša informoval podrobnejšie: „SFZ vypracoval plán rozvoja infraštruktúry futbalových štadiónov pre súťaže UEFA s kapacitou do 3000 divákov. Zrekonštruovať by sme chceli centrálny štadión a hraciu plochu. Robilo by sa to na etapy. V prvom rade pri tomto projekte je podmienkou odstránenie atletickej dráhy pri hracej ploche, aby bol divák viac vtiahnutý do futbalového diania na ihrisku.“

40 % musí zafinancovať mestská samospráva

Ako ďalej uviedol Kašša, tak v I. etape rekonštrukcie by sa zamerali na šatne a 2 nové zastrešené časti pozdĺžnych tribún. „Zatiaľ by sa nebúralo, momentálne by to stálo aj menej financií,“ doplnil. Apropó, už keď sme pri financiách. Spomínaných 750 000 eur od SFZ tvorí 60 % dotácií a zvyšných 40 % by mala zabezpečiť miestna samospráva, čo je približne 500 000 eur ako minimálny vklad. „Mesto by malo financovať združený objekt a SFZ centrálny objekt štadióna,“ vysvetlil Kašša ďalej.

Do roku 2016

SFZ zadalo termín zrekonštruovania štadiónov do roku 2016. „Záujem o tieto dotácie je obrovský a doslova platí heslo, kto skôr príde, ten skôr melie, v tomto prípade ten dostane dotácie. Preto sme pripravili vizualizácie pripravovaného štadióna,“ povedal Peter Kašša.

Ako povedal Stanislav Jalakša, prednosta mestského úradu vo Zvolene, v rozpočte na tento rok financie na rekonštrukcie štadióna zahrnuté nie sú. „Budeme o uvoľnení nejakých financií ešte rokovať. V rozpočte na rok 2015 s týmito výdavkami počítame,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM