Stanislav Černák Samospráva

Rekonštrukcia Štúrovej si vyžiadala viac eur ako sa čakalo. Radnica: Nastali komplikácie!

Rekonštrukcia Štúrovej ulice si vyžiadala navýšenie dotácií zo strany mesta o 70 000 eur. To sa nepozdávalo niektorým mestským poslancom. Tým sa nepáčilo, že nebolo zvolané mimoriadne zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Štúrovej si vyžiadala viac eur ako sa čakalo. Radnica: Nastali komplikácie!
Foto: Stanislav Černák

Niektoré body pri predkladaní správy mesta o hospodárení s financiami za prvý polrok 2014, presnejšie aktualizácia rozpočtu a časť o navýšení niektorých dotácií vyvolala viaceré zaujímavé diskusie.

Prečo sa doplácalo?

Niektorým poslancom sa nepáčil fakt, že na rekonštrukciu Štúrovej ulice sa z rozpočtu ešte doplácalo 70 000 eur. Ako sa píše v práve mesta, ktorú predniesla na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva vedúca ekonomického odboru vo Zvolene Alena Gáborová, tak v priebehu výstavby tejto ulici nastali komplikácie.

„Po odobratí asfaltového krytu, po vybudovaní nového odvodnenia cesty sa pri skúškach podložia zistilo, že niektoré úseky cesty nespĺňajú potrebnú nosnosť. Preto bolo potrebné predmetné miesta spevniť cementovou stabilizáciou. V požadovanej sume bola zahrnutá aj spoluúčasť Mesta Zvolen na prekládke VN káblov, ktoré sa nachádzali v zelenom páse ulice, o ktorý sa komunikácia rozširovala v úseku od ulice J.Kráľa po Kimovskú. SSE trvali na prekládke a trvali aj na tom aby Mesto Zvolen financovalo celú prekládku. Napokon však na úrovni pána primátora došlo k dohode, že Mesto Zvolen zafinancuje zemné práce a SSE káble,“ vysvetľuje sa v správe.

Kritika

Voči tejto sume a nielen voči nej sa najskôr ohradila poslankyňa Lenka Balkovičová. „Objednali sa práce, na ktoré neboli peniaze v rozpočte. Zastupiteľstvo schvaľuje rozpočet, čiže až vtedy, keď sú peniaze v rozpočte, môžu byť objednané práce. To je základný postoj. Ak boli objednané práce na ktoré peniaze neboli, boli porušené kompetencie v zmysle zákona,“ nechala sa počuť na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Ďalej sa Balkovičovej nepáčilo ani navýšenie prostriedkov na výmenu okien na budove Starej radnice vo výške 16 250 eur. „Poslanci nemali možnosť vyjadriť sa k navýšeným výdavkom, takže túto zmenu rozpočtu nepodporím,“ ohradila sa mestská poslankyňa.

Podobný názor ako ona zdieľa aj Jaroslav Stehlík. „Poslanci neboli informovaní o tom, čo sa chystá. Príklad toho, kedy nefunguje komunikácia medzi poslancami a mestským úradom. Doteraz to bolo vyčítané skôr z radnice smerom k poslancom a teraz je tu je opačný príklad. Išlo o veci, ktoré bolo treba riešiť. Mohlo sa zvolať mimoriadne zastupiteľstvo a ak by v mesiacoch júl a august nebolo uznášania schopné. Pán primátor by mal dodatočný argument, že sme neprišli, keď nás volal. Takže takýto spôsob riešenia je najhorší, aký mohol byť, “ vyjadril poslanec svoj názor a pokračoval, „Takýmto spôsobom sa prehlbujú časté špekulácie občanov a poslancov, či všetko prebehlo košér. Takto by sa s rozpočtom pracovať nemalo.“

Reakcia primátora

Primátor na túto kritiku reagoval týmito slovami. „Pokiaľ by sme dávali tento bod do mimoriadneho zastupiteľstva, tak by sme vám neboli schopní predložiť presnú sumu, to znamená, že boli by ste skonštatovali, že načo sme vás volali, keď nevieme o čom to je,“ vysvetlil Kusein a pokračoval, „Tu nejde o to, aby niekto zneužíval svoju právomoc. Ide tu o to, aby práca bola urobená kvalitne a hlavne včas. Keby sme zvolávali ďalšie mimoriadne zastupiteľstvá a robili ďalšie súťaže na 70 000 eur, tak sa ešte stále nič nedeje. Treba pochopiť aj túto stránku veci. Aj tak sme mesiac meškali so stavbou kvôli elektrikárom, lebo keď sme ich pred rokom oslovili , tak povedali, že tam nemajú nič. No, keď sa to odkrylo, tak povedali, že tam majú živý kábel… Každú aktivitu budeme zvolávať mestské zastupiteľstvo a budeme to riešiť mesiace? Ja som zato aby sa to urobilo rýchlo, veď to je pre našich občanov. A to, že sa vyskytnú pri takýchto stavbách komplikácie, tak s tým treba rátať.“

Prednosta: Nehľadajte za tým nič nekalé

K tejto téme mal, čo to povedať aj prednosta zvolenskej radnice Stanislav Jalakša. „Nie je to neinformovanosti, ale o dôvere. To, čo je v materiáloch, je to, čo vidíme my. To, že vy za tým vidíte niečo nekalé, my s tým nespravíme nič. Za seba a kolegov môžem garantovať, že práce naviac, ktoré boli priznané nášmu partnerovi, boli priznané na základe faktov, meraní a cenníkov, s ktorými sme pracovali pri realizácii tejto stavby. Bolo prvoradé, aby výdavky na rekonštrukcie, či už Štúrovej alebo Nográdyho ulice boli čo najnižšie. Faktom je to, že bolo viac prác, náš partner si uplatnil ich náhradu a na základe toho sme postavili do roviny, ako máte pred sebou. Nehľadajte za tým nič nekalé.“

O 10 percent

Ako ďalej informoval Jalakša na podnet poslanca Vladimíra Bellu, tak táto navýšená dotácia tvorila zhruba 10 percent z objemu celkových nákladov. „Výmera a projektová dokumentácia bola zhruba na úrovni 1,1 milióna eur, 700 000 eur bola súťaž a 70 000 navýšenie, čo je 10 percent,“ vysvetlil prednosta. „Osobne považujem takéto pohyby, najmä v zemných prácach okolo 10 percent za nič výnimočné. Zlyhal len spôsob komunikácie, nekorektnosť realizácie stavby asi nie,“ vyjadril svoj názor aj poslanec Bella.

Na stranu mesta sa verejne pridali aj poslanci Vladimír Šedo a Miroslav Paulenka, ktorý sa vyjadril, že každá stavba je v podstate lotéria. Obe strany chápe zas Ružena Babicová. „Chápem obe strany. Komunikácia by mala byť na lepšej úrovni,“ dodala.

Aj napriek tejto diskusii, ktorú vyvolal tento bod rokovania, nakoniec navýšenie dotácií mestskí poslanci schválili. Z 20 prítomných hlasovalo za 13, 7 sa hlasovania zdržalo, proti nebol nik.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM