Martin Károly Rôzne

Rekord v Banskej Štiavnici: Mesto zaplavilo 53-tisíc turistov!

Historický rekord v počte návštevníkov zaznamenala vlani Banská Štiavnica. Podľa údajov Štatistického úradu sa celkový počet prenocovaní zvýšil medziročne o 20 % na 53.297. Mesto UNESCO je aj najobľúbenejšou mestskou destináciou Slovákov.

Ilustračný obrázok k článku Rekord v Banskej Štiavnici: Mesto zaplavilo 53-tisíc turistov!
Zdroj: Dnes24.sk

Nárast zaznamenali nielen slovenskí návštevníci, ale aj všetky zdrojové trhy, Nemecko skoro o 90 % a Poľsko dokonca štvornásobný. Mestské turistické centrum, ktoré bolo otvorené 362 dní v roku, eviduje 37-percentný nárast návštevnosti a zvýšený záujem o predĺžené víkendy aj mimo hlavnej sezóny.

Najobľúbenejšie mesto Slovákov

Ako informoval Igor Kuhn z oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Banská Štiavnica, údaje za rok 2012, ktoré poskytol Štatistický úrad tak predstihli všetky odhady. Počet návštevníkov prekonal historický rekord a medziročný nárast počtu prenocovaní Slovákov desaťnásobne prevýšil slovenský priemer.

Obzvlášť potešujúce je, že sa predĺžila aj priemerná dĺžka pobytov Slovákov, ktorí sú pre Štiavnicu najvýznamnejší,“ uviedol Kuhn. Podľa prieskumu spoločnosti IMP Banská Štiavnica a jej okolie sú najobľúbenejšou domácou mestskou destináciou Slovákov.

V meste rastú nové hotely a zariadenia

V turistickú budúcnosť štiavnického regiónu veria aj investori. Počet ubytovacích zariadení v okrese vzrástol oproti roku 2011 z 35 na 49. „To je najväčší nárast v histórii, medziročne doteraz pribudlo jedno – dve zariadenia,“ pripomenul Kuhn.

Pre obce je dôležitým ekonomickým ukazovateľom vybraná daň za ubytovanie. Obce združené v organizácii Región Banská Štiavnica, ktorá združuje okrem samospráv banskoštiavnického okresu aj Vyhne a Hodrušu – Hámre, vybrali vlani na tejto dani o 21 % viac ako v roku 2011.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM