Správy

Respiračných ochorení v Banskobystrickom kraji pribudlo. Čo odporúčajú odborníci?

Najviac chorých je medzi ekonomicky činným obyvateľstvom a deťmi základných škôl. Podstatne nižšiu chorobnosť evidujú epidemiológovia hlavne medzi seniormi.

Ilustračný obrázok k článku Respiračných ochorení v Banskobystrickom kraji pribudlo. Čo odporúčajú odborníci?
Zdroj: TASR

Mierny nárast akútnych respiračných ochorení (ARO) zaznamenali lekári a epidemiológovia v Banskobystrickom kraji v 40. kalendárnom týždni. Naopak, chrípky bolo v medzitýždňovom porovnaní o 29 percent menej.

„V porovnaní s rovnakým obdobím vlani je výskyt ARO vyšší o tri percentá a chrípky je takmer o 13 percent menej,“ uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Podľa analýzy hlásení 52 percent lekárov pre deti a dorast a 39 percent lekárov pre dospelých je v súčasnosti v absolútnych číslach chorých na ARO 4463 ľudí, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 1583 chorých na 100 000 obyvateľov. Na chrípku ochorelo 263 ľudí, čo je prepočítaná chorobnosť vyše 93 chorých na 100 000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okresoch Poltár, Zvolen, Brezno, Rimavská Sobota a Žarnovica. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, najvyšší počet pacientov je v okrese Lučenec, Žarnovica a Poltár. Čo sa týka absolútneho počtu chorých, najviac ich je medzi ekonomicky činným obyvateľstvom a deťmi základných škôl. Podstatne nižšiu chorobnosť evidujú epidemiológovia hlavne medzi seniormi.

Za najúčinnejšiu ochranu proti uvedeným ochoreniam sa považuje podľa odborníkov celoročne konzumácia stravy bohatej na vitamíny, otužovanie sa, pohyb na čerstvom vzduchu, obliekanie sa primerane počasiu. Najlepšou cestou, ako sa chrípke vyhnúť, je však dať sa zaočkovať. Keďže chrípkový vírus mení každý rok svoj charakter, sú na každú sezónu pripravené nové očkovacie látky. Vo vakcíne nie je celý vírus, ale len jeho časti, a preto vakcína nemôže spôsobiť chrípkové ochorenie. Na vytvorenie protilátok sú potrebné dva týždne, takže je žiaduce dať sa zaočkovať včas. „Najvhodnejším obdobím na očkovanie je október a november,“ pripomenula Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM