Jakub Forgács Správy

Respiračných ochorení v kraji pribúda: Ktoré okresy majú najviac chorých?

Aká je aktuálna situácia s chorými v Banskobystrickom kraji? Toto hovoria zistenia epidemiológov...

Ilustračný obrázok k článku Respiračných ochorení v kraji pribúda: Ktoré okresy majú najviac chorých?
Zdroj: TASR

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Banskobystrickom kraji v porovnaní s 26. kalendárnym týždňom stúpla o 27 percent. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová so slovami, že v absolútnych číslach to však značí, že v medzitýždňovom porovnaní je počet chorých vyšší len o 101 ľudí.

Len 13 pacientov

„Naopak, počet chorých na chrípku (CHPO) je nižší o desatinu, čo znamená, že celkový počet pacientov, chorých na chrípku v celom BBSK je len 13,“ uviedla Tolnayová.

Rovnako pozitívne podľa jej slov vyznieva aj medziročné porovnanie- počet chorých na ARO je v tomto kraji nižší o tretiu a na chrípku až o 62 percent. „Na etiológii (pôvode) ochorení sa totiž podieľajú hlavne, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Svedčí o tom aj vývoj komplikácií z týchto ochorení – v porovnaní s 26. kalendárnym týždňom mierne klesli. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (14 prípadov), zápalmi stredného ucha (11) a nevyskytol sa ani jeden prípad zápalu pľúc,“ vymenovala Tolnayová.

Kde je chorých najviac?

Ako poznamenala, v 27. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 48 percent lekárov pre deti a dorast a 39 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický RÚVZ najvyšší počet chorých na ARO v okrese Zvolen, nasleduje okres Lučenec a Banská Bystrica. Najviac chorých na chrípku a jej podobných ochorení je v okrese Poltár.

„Z hľadiska veku je aktuálne najvyššia chorobnosť na ARO medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom a najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov. Najmenej prípadov na ARO aj CHPO sa tentoraz vyskytuje medzi adolescentmi,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM