Marcel Mojžiš Rôzne

Rodičia sa búria: Radnica chce zrušiť ďalšiu školu!

Vo Zvolene chcú zrušiť v poradí už štvrtú základnú školu a medzi rodičmi to začína vrieť! Tí odštartovali v týchto dňoch zbieranie podpisov na petíciu. Takto chcú zachrániť vyučovanie na Jilemnického ulici v centre mesta. Radnica totiž uvažuje, že pr

Podpisy na petíciu za zachovanie Základnej školy na Jilemnického ulici vo Zvolene začali v týchto dňoch zbierať rodičia a zamestnanci školy. Mesto Zvolen ako jej zriaďovateľ totiž uvažuje, že od septembra 2013 školu zruší. Dôvodom je najmä výrazne znižovanie počtu žiakov a tiež racionalizačné opatrenia, ktoré majú zamedziť neúmerným nákladom, súvisiacim s chodom školy.

Na pomoc si vzali osobnosti[/co­lor][/size]

Ako sa píše v petícii, v návrhu Plánu racionalizácie základných škôl na území mesta Zvolen je jedna z alternatív zlúčenie ZŠ na Jilemnického ulici 1 so ZŠ na Námestí mládeže 17, pričom nástupníckou školou by sa mala stať v poradí druhá škola. Petičiari argumentujú, že škola na Jilemnického má bohatú históriu a z jej lavíc vyšlo viacero významných osobností športu.

Rodičia pohybovo nadaných detí si školu obľúbili, pretože bola známa svojimi športovými triedami. Má výborné výsledky a zapája sa do medzinárodných aktivít, uvádza petícia. Navyše sa do nej investovali nemalé finančné prostriedky na obnovu a údržbu, ako aj do lepšieho materiálno-technického vybavenia. Škola je podľa kritikov krokov radnice kapacitne plne obsadená a má výbornú polohu v centre mesta, čo vyhovuje aj žiakom, ktorí do nej dochádzajú z okolitých miest a obcí.

Škola na lukratívnom pozemku[/color][/si­ze]

Podľa niektorých zástancov školy o lukratívnu budovu v centre mesta majú záujem „isté skupiny“, ktorým nejde o nič, len o zisk a peniaze. Naopak, krachujúcou školou je práve ZŠ na Námestí mládeže 17. Jej budovu údajne nikto nechce a tak sa mesto rozhodlo zachrániť ju tak, že fungujúcu školu zruší, aby zachránilo nefungujúcu, kde už teraz nechcú rodičia dávať žiakov.

[blockquote]Podľa prednostu Mestského úradu vo Zvolene Stanislava Jalakšu aj keď jedným zo zámerov mesta je zrušenie školy, magistrát v súčasnosti vyhodnocuje všetky pre a proti, pričom výsledná analýza bude k dispozícii po 15. septembri 2012. „Nakoniec to budú ale poslanci mesta, ktorí rozhodnú o zrušení či zotrvaní školy,“ povedal.[/bloc­kquote] Napriek tomu fakty, ktoré sú už dnes na stole hovoria, že počty žiakov vo zvolenských školách dlhodobo klesajú. Tak je to u oboch spomínaných škôl. Napríklad v roku 2004 bolo v ZŠ na Námestí mládeže 1012 žiakov, v tomto školskom roku je ich už len 579. Žiakov stráca aj ZŠ na Jilemnického ulici. Tento rok ju navštevuje 441 žiakov, podľa prihlášok však na ďalší rok počty klesnú asi o desatinu.

Zrušili už 3 školy[/color][/si­ze]

Mesto sa však na základe umiestnenia škôl v jednotlivých obvodoch a na základe spádovosti rozhodlo, že ak bude potreba škrtať, rušiť sa bude škola na Jilemnického ulici. „Škola na sídlisku Západ má na rozdiel od školy v centre mesta potenciál na rozvoj. Prejsť by mala navyše rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá by v budúcnosti mala priniesť aj väčšie úspory,“ pripomenul prednosta.

Vo Zvolene bolo ešte v 90. rokoch uplynulého storočia deväť základných škôl. Po roku 2000 došlo postupne k zrušenie troch z nich. Škrty neprežila škola na starom Zlatom Potoku, IV. ZŠ v časti Môťová a tiež „osmička“ na Lipovci. Mesto evidovalo ešte v roku 2004 takmer 4500 žiakov, v súčasnosti je ich o približne 900 menej.

[color=#ff0000]­Súvisiace články [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.134906_Kon­troverznu-chatku-na-Pustom-hrade-maju-v-lete-zburat]Kontroverznú chatku na Pustom hrade majú v lete zbúrať[/link] [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.134687_Zvo­lenske-skoly-dosluzili:-Predavaju-sa–za-statisice]Zvolenské školy doslúžili: Predávajú sa za státisíce[/link] [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.133845_Zvo­len-ukryval-staroveke-poklady–Pozrite-si-to---]Zvolen ukrýval staroveké poklady. Pozrite si to…[/link]

zvolen24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM