Stanislav Černák Kultúra

Rok 2015 v Detve je rokom jubileí a osláv: Pozrite si, čo sa pod Poľanou chystá

Rok 2015 je stále iba na začiatku, no je veľmi dobré vedieť, čo nás v ňom čaká. Teda, ani nie tak nás, ako to, čo je pripravené v známom Podpolianskom meste Detva. Tamojší rok totiž bude rokom jubileí a osláv.

Ilustračný obrázok k článku Rok 2015 v Detve je rokom jubileí a osláv: Pozrite si, čo sa pod Poľanou chystá
Zdroj: Dnes24.sk

Najvýznamnejším podujatím, ktoré sa v Detve bude konať sú tradičné Folklórne slávnosti pod Poľanou. Tie oslávia už 50. výročie a práve o to budú slávnostnejšie a v programe pripomenú aj to, čo najkrajšie odznelo za polstoročie.

Prírodný Amfiteáter v Detve, ktorý je umeleckým artefaktom, tento rok oslavuje svoje 40. výročie. V programe kultúrnych a športových podujatí v Detve na rok 2015 je viacero zaujímavých akcií.

Oslavuje aj Poľana

Majestátna Poľana, ospevovaný obyvateľmi milovaný horský masív nad krajom tento rok slávi 25. výročie zaradenia do svetového zoznamu biosférických rezervácií. „Tým Poľane priznali hodnosť prírodne vzácneho i bohatého územia, ktoré môžu jeho obyvatelia obhospodarovať s pridanou hodnotou tu vyrobených zdravých výrobkov a nových služieb,“ povedala hovorkyňa mesta Detva Zuzana Juhaniaková.

Mestská Knižnica Karola Antona Medveckého v Detve tento rok napĺňa svoju viac ako 65. ročnú históriu a najmä pripomenie si 20. výročie pomenovania po významnom kňazovi, ktorý v Detve pôsobil, po Karolovi Antonovi Medveckom. „Jubiluje aj Podpolianske múzeum, ktoré pôsobí na kultúrno-vzdelávacej úrovni už 20 rokov. Dychová hudba Detva si tento rok pripomína už 50 rokov svojej existencie,“ pripomína Juhaniaková.

Významné výročia

Medzi výročiami významných Detvanov možno spomenúť 65. výročie úmrtia prvého slovenského námorného kapitána Júliusa Juraja Thurzu, zomrel vo februári 1650. Zakladateľ prvej slovenskej bryndziarne v Detve Ján Vagač má 180. výročie úmrtia. Vagač, ktorý mal motto svojho plodného života „s poctivosťou najďalej zájdeš,“ vydýchol v roku 1835. Skromnou a populárne obľúbenou postavou Detvy je kresťanský laik Štefan Vlk, poznali ho ako pracovitého muža, vľúdneho radcu do každodenných starostí. Vlkove 40. výročie úmrtia pripadá na mesiac máj.

Podujatia od marca až do decembra

Mesto Detva ponúka občanom pestrú kultúrnu a športovú ponuku v každom mesiaci roka 2015. „V marci sú to napríklad Divadelné slávnosti Podpoľania a Hontu, ktoré sú regionálnou súťažnou prehliadkou divadelných ochotníckych súborov a budú 28.3. v Dome Kultúry A. Sládkoviča. Ani tento rok nebude chýbať program Stavania májov za účasti detvianskych folklórnych kolektívov. Tešiť sa nato môžeme 30.4. Medzi podujatiami v máji vyniká Kubánsko-slovenský festival, ktorý bude v Detve 23. – 24. 5.,“ hovorí hovorkyňa mesta.

Samozrejme, že to nie je všetko. Podujatia v mesiaci máj zavŕši celoslovenský turistický program s názvom 52. Stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska. Medzi júnovými to bude napríklad 46. ročník regionálneho festivalu detí v speve ľudovej piesne Spievanky pod Poľanou (14.6.)

V júli budú dominovať jubilujúce Folklórne slávnosti pod Poľanou, ktoré Detvu rozospievajú v dňoch 10. – 12. 7. Fide Open Chess Detva je názov 4. ročníka medzinárodného šachového turnaja, ktorý sa uskutoční v dňoch 31.7. až 2.8. KalamárKAP 2015 bude 4. ročníkom celoslovenských pretekov v krátkom behu a dlhom lezení na Kalamárke (29.9.). V októbri od 2. – 4., budú Dni mesta Detva, ktorých program bude rôznorodý. V novembri napríklad usporiadajú 44. ročník regionálneho festivalu detí v speve detskej a populárnej piesne s názvom Zlatý kľúčik (29.11.). Majstrovstvá SR v športovej gymnastike, Memoriál Žifčákovcov patrí medzi decembrové podujatia, uskutoční sa v dňoch 4. – 6. 12.

Rok pod Poľanou môžu záujemcovia zavŕšiť napríklad 35. ročníkom Silvestrovského výstupu na Poľanu.

Foto: archív Detvy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM