Správy

Rok výročí zavŕšil v Sliači krst knihy. Opisuje mesto za uplynulých 50 rokov

Krstilo sa za účasti ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej (Smer-SD) vodou z miestnych minerálnych prameňov.

Ilustračný obrázok k článku Rok výročí zavŕšil v Sliači krst knihy. Opisuje mesto za uplynulých 50 rokov
13
Galéria
Zdroj: TASR

Uplynulých 50 rokov v živote mesta Sliač mapuje kniha, ktorú v týchto dňoch pokrstili tvorcovia v kine tamojšieho liečebného domu Palace. Krstilo sa za účasti ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej (Smer-SD) vodou z miestnych minerálnych prameňov.

Kniha podľa autorov vypĺňa prázdne miesto na publikačnom poli, keďže v novodobej histórii tohto kúpeľného mesta ešte nevyšla kniha, ktorá by priniesla informácie o tom, čo sa v Sliači udialo za uplynulé polstoročie – teda od času, keď je mestom.

„Krst bol zároveň súčasťou galaprogramu, ktorým vyvrcholili oslavy 775. výročia prvej písomnej zmienky o liečivých prameňoch, 60. výročia spojenia obcí Hájniky a Rybáre do jedného celku a 50. výročia udelenia štatútu mesta,“ povedal zostavovateľ knihy a autor textu Emil Šimončík.

Kniha prináša na 93 stranách a vo ôsmich kapitolách pohľad na najdôležitejšie udalosti, ktoré sa v meste odohrali od roku 1969. Zaznamenáva napríklad veľkú povodeň v roku 1974, vznik a činnosť Jednotného roľníckeho družstva, vrcholiacu slávu kúpeľov, ale aj stavbu nových škôl a zakladanie športových klubov.

Predposledná kapitola prináša chronologický súpis najdôležitejších stavieb v meste od roku 1969 s bohatou obrazovou prílohou a posledná prehľad najdôležitejších osobností, ktoré za polstoročie výrazným spôsobom formovali tvár mesta.

V OBRAZOCH: Sliač
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM