Nicole Regecová Rôzne

Romantický príbeh ako z rozprávky: Keď iba 18-ročný Zvolenčan požiada priateľku o ruku

Máme máj, lásky čas. Hlavný aktér romantického príbehu o dvoch snúbencoch vyrozprával podrobnosti o veľkom dni. Prečo sa mladý Zvolenčan zasnúbil už v skorom veku a ako to celé prebehlo?

Ilustračný obrázok k článku Romantický príbeh ako z rozprávky: Keď iba 18-ročný Zvolenčan požiada priateľku o ruku
Zdroj: Ivan Rerich

Ivan je rodený Zvolenčan, onedlho skončí strednú školu a pracuje ako masér. Za krátko bude mať 19 rokov. Venuje sa kresťanským spoločenstvám a aktívne funguje v dobrovoľníckej činnosti projektu Godzone. Na tom by samozrejme nebolo nič zvláštne, až pokým pred pár mesiacmi nepožiadal svoju priateľku Lenku (23) o ruku.

Rýchle rozhodnutie

Učinil tak iba po jedenástich mesiacoch spoločného vzťahu. „Niekto by povedal, že je to skoro. Ale poznáme sa už vyše päť rokov a dosť sme si toho preskákali ešte ako kamaráti. Je to celé trošku vtipné a šialené, lebo predtým, ako sme spolu začali chodiť, sme sa pol roka nerozprávali. Boli sme pohádaní,“ ozrejmuje Ivan začiatok vzťahu.

Na deň, kedy sa uzmierili, si spomína presne: „V ten večer, keď som za ňou išiel, už som bol rozhodnutý. Ak sa dáme dokopy, tak to bude navždy.“ S myšlienkou svadby sa začali vraj už po čase prirodzene pohrávať. Ivan totiž maturuje a ide pracovať, pričom Lenka už po škole má. „Takže sme nemali na čo čakať. Rozhodol som sa, že to urobím,“ komentuje.

Poctivá príprava

„Nie je to sranda, keď máte vymyslieť, ako idete požiadať o ruku ženu svojho života,“ usmieva sa. Istý čas mu to vraj trvalo. Najprv kúpil prsteň a potom sa to rozhodol oznámiť jeho rodičom: „Skúsil som to tak klasicky. Ocinovi som dal víno, mamine kvety a povedal som to. Zo začiatku reagovali asi ako všetci rodičia syna (18). Trošku zaskočení, prekvapení či smutní, že o onedlho odídem. No ako plynul čas, začali sa viac a viac tešiť.“

Ivan to ešte musel oznámiť Lenkinej mame. Išiel s ňou hneď na kávu a keď jej povedal, čo chystá – reagovala veľmi dobre. Vraj to už tušila. Rodičia boli vybavení a spolu s ich požehnaním nadišiel deň, kedy sa mladý Zvolenčan chystal pokľaknúť pred jeho budúcou.

Radostné „Áno“

„Oklamal som ju a povedal, že pôjdeme do divadla, nech sa pekne oblečie. No išli sme do Banskej Bystrice. Deň predtým som zajednal výstup na Hodinovú vežu na námestí a zarezervoval stôl v jednej z najluxusnejších reštaurácii v meste.“ opisuje prípravy. Keď už kráčali po bystrickom námestí, Ivan Lenke povedal, že má prekvapenie. Vyšli na spomínanú vežu, kde sa chvíľu kochali výhľadom na mesto.

Na veži ju zahovoril aby sa pozerala dole, zatiaľ čo on už slávnostne pokľakol: „Vôbec neviem, čo som povedal. Bol som dosť v strese. Ale povedala "áno“. Po tejto radostnej chvíli išli na večeru, ktorú si maximálne užívali. „Bol to najkrajší večer v mojom živote,“ neochvejne konštatuje mladík.

Na celý život

Reakcia okolia na seba nenechala dlho čakať. Niektorí boli prekvapení a odhovárali ich, iní sa naopak tešili a dodávali snúbencom podporu. „Myslím, že vo svete je móda voľnejšieho vzťahu. Mladí ľudia chcú skúsiť čo najrýchlejšie a čo najviac partnerov. Manželstvo berú iba ako prežitok. Momentálne sa veľa ľudí vôbec nechce ani viazať. Mnohokrát som už počul, že svadba je len papier a obyčajný podpis na nezmyselnom papieri. Tak mi je čudné, prečo papier nepodpíšu,“ zamýšľa sa.

Ivan s Lenkou rozhodne nechceli, aby svadba bola len nejaká posledná voľba: „Ako keď niektorí ľudia hovoria, že už sme spolu veľmi dlho, ostáva iba zobrať sa.“ Je šťastný, že toto bolo ich vlastné rozhodnutie, ktoré išlo priamo zo srdca. „Nebol deň, kedy som to oľutoval. Aj keď to nie je vždy jednoduché a krásne, ale o tom to je. Postaviť sa problému čelom a spolu to zvládnuť, nie sa pri prvých ťažkostiach rozísť.“

Snúbenci sa na svoju svadbu veľmi tešia. Bude sa konať už toto leto v auguste.

Čítajte tiež:

Americký sen rapera vo Zvolene: Najprv sa mu smiali, teraz ho uznávajú

Triumf zvolenských gymnazistiek v celoštátnej súťaži. S čím dokázali zabodovať?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM