Jakub Forgács Správy Samospráva

ROZHOVOR: Čo Balkovičovú potešilo v čase pandémie a aké výzvy čakajú Zvolen?

Koronavírus a s ním súvisiace opatrenia tvrdou ranou zasiahli aj naše mesto. Rok 2020 tak priniesol nové výzvy, ale aj úspechy.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Čo Balkovičovú potešilo v čase pandémie a aké výzvy čakajú Zvolen?
Zdroj: Pavel Albert

Napriek neľahkej situácii s koronakrízou, primátorka Lenka Balkovičová poukázala hneď na niekoľko pozitív a úspechov, ktoré priniesol rok 2020. „Zvolenčanom, sa práve v tomto roku splnil jeden z veľkých snov – konečne máme pekne upravený Park Ľ. Štúra a jeho okolie. Po rokoch tak máme úplne dokončené celé naše krásne námestie,“ uviedla pre spravodajský portál Dnes 24 Balkovičová.

„Zároveň sme sa pustili do obnovy predstaničného námestia, jednej z hlavných vstupných brán do nášho mesta. To sú veci, ktoré sú azda najviac viditeľné,“ pokračovala.

Príbehy ľudskosti

Ako však primátorka poznamenala, veľmi ju tešia aj „drobnosti“ – krásne príbehy, ktoré sa udiali počas tak náročného roka. „Príbehy, v ktorých Zvolenčania neváhali a pomohli, keď bolo treba. Nákupy seniorom, šitie rúšok pre ľudí zo svojho okolia, ale napríklad aj hádzanie piesku do vriec pri októbrových povodniach. Nehovoriac o celoplošnom testovaní, kde Zvolenčania prejavili trpezlivosť a ochotu pomôcť,“ vymenovala Balkovičová.

„Ukazuje sa, že ľudskosť ešte nevymizla a bolo krásne sa o tom presviedčať práve počas tohto náročného roka,“ hovorí primátorka.

Dopady koronakrízy

Mrzia ju však dopady koronakrízy – napríklad finančné. „Tento rok sme ich ako mesto azda až tak výrazne nepocítili, no schválený rozpočet už všeličo naznačuje. Rozvojových projektov financovaných zo samotných mestských peňazí je v ňom veľmi málo,“ priznala Balkovičová.

V tomto svetle sa podľa jej slov ešte podstatnejšími ukazujú úspechy pri čerpaní peňazí z európskych fondov.

„Ich zásluhou môžeme pokračovať v obnove spomenutého predstaničného námestia. Konečne snáď pristúpime aj k zlepšovaniu podmienok pre vzdelávanie detí – máme v pláne vybudovať na našich základných školách moderné špecializované učebne,“ dodala primátorka so slovami, že osobne by bola veľmi rada, keby sa mestu darilo aj naďalej uvádzať do života projekty na zmiernenie dopadov klimatických zmien – tentokrát na Zlatom Potoku.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery vianočnej výzdoby a prázdnotou zívajúceho centra Zvolena v čase lockdownu!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Vianočná výzdoba vo Zvolene žiari aj v čase lockdownu
9
Galéria
Zdroj: TASR /Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM