Monika Obrtalová Rôzne

S civilnými letmi by sa malo na Sliači začať už 15. júna

Civilné lety na Letisku Sliač by sa mali obnoviť k 15. júnu 2011. Tento termín bol dohodnutý na rokovaní medzi ministerstvom obrany a ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Najbližším dôležitým termínom je ale 18. apríl, kedy sa začn

Civilné lety by sa tak obnovili po viac ako dvoch rokoch. Začiatkom mája 2009 sa totiž začala rekonštrukcia vzletovej a pristávacej dráhy vojenskej časti letiska, ktoré tvorí podstatnú časť komplexu a prevádzka civilného letiska bola prerušená. Vojaci budú civilistom poskytovať aj všetky letové prevádzkové služby. Odbavovanie pasažierov bude mať už ale na starosti Letisko Sliač a jeho asi 30 zamestnancov. Tí boli po celý čas uzatvorenia civilného letiska a rekonštrukcie vzletovej plochy doma so 60-percentnou mzdou. Od začiatku roku sa však už zúčastňujú školení, ktoré súvisia s obnovením prevádzky i auditom.

Letisko už predvlani v civilnej časti zrekonštruovalo vybavovaciu plochu pre lietadlá, bolo postavené nové parkovisko s oplotením a zrealizované boli tiež inžinierske siete pre výstavbu pripravovaného nového odletového terminálu. Podľa riaditeľa letiska Ľubomíra Krupára, by malo letisko začať najmä s charterovými sezónnymi letmi. Prepravcovia a cestovné kancelárie už prejavili o ne značný záujem. „So všetkými zainteresovanými však hovoríme aj o možnosti zavedenia pravidelných charterových letov,“ pripomenul Krupár. Jednalo by sa napríklad o lety zahraničných turistov, ktorí by v zime využívali nízkotatranské lyžiarske strediská.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM