Jozef Sliacky Iné športy

S turistami na hrad Revište

Aj najbližšiu sobotu sa zvolenskí turisti vyberú do jesennej prírody. Členovia klubu Vpred sa rozhodli spoznať laznícky kraj v južnej časti chotára Detvy, Klub železničných cestovateľov si dal za cieľ vystúpiť na Dolnoždanskú skalu neďaleko Hliníka n

Zraz účastníkov nenáročného výletu do podhoria Vtáčnika je o 6,45 hod. na hlavnej zvolenskej stanici, odchod vlaku o 6,54 hod. Východiskom túry je Hliník nad Hronom. Prvým cieľom bude Dolnoždanská skala (612 m n m.). Z jej vrcholového brala sa otvárajú výhľady na Žiarsku kotlinu a okolité pohoria. Po zostupe do osady Bukovina, na ktorej okraji je medokýš, bude ďalším cieľom hrad Revište, ktorý sa nachádza na pravom brehu Hrona nad výrazným oblúkom rieky.

Hrad Revište postavili zrejme v 13. stor. Podobne ako neďaleký Šášov mal za úlohu strážiť prístupovú cestu do stredoslovenskej banskej oblasti. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1331. Bol majetkom kráľa, resp. kráľovien, ktorí ho dávali do daru alebo nájmu rôznym šľachticom. V rokoch 1446 – 65 ho mal v rukách Jan Jiskra obhajujúci v Uhorsku záujmy neplnoletého kráľa Ladislava Pohrobka. V roku 1490 ho kráľovná Beatrix, vdova po legendárnom Matejovi Korvínovi, venovala Dóczyovcom, ktorí ho mali v moci až do roku 1647, pričom viedli dlhoročné spory s banskoštiav­nickými mešťanmi, ktoré neraz vyústili do krvavých stretov. V roku 1677 hrad dobyli a vypálili Thökölyho povstalci, ale po čiastočnej oprave ešte koncom 18. storočia slúžil Banskej komore. V nasledujúcom storočí sa však postupne menil na ruinu.

Stavba gotického hradu sa musela prispôsobiť terénu bralnatého kopca nad vodami Hrona. Jadrom je opevnená hranolovitá veža a horné nádvorie s palácom. Prístup doňho z dolného nádvoria chránila kruhová bašta.

Pod hradom je osada Revištské Podzámčie, reštaurácia a známe miesto vodáckych zastavení.

Rybník pod hradom je významný nielen svojím rybným bohatstvom, ale aj ako hniezdne alebo migračné stanovište vodného vtáctva, preto sa táto vodná plocha a jeho brehy dostali pod zákonnú ochranu.

Po dnes už starej ceste sa dá pohodlne a pomerne bezpečne prísť od rybníka do okresného mesta Žarnovica, odkiaľ je do Zvolena vlakové spojenie, takže predpokladaný návrat je o 15,16, prípadne o 16,23 hod.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM