Monika Obrtalová Rôzne

SALVA festival pokračuje aj tento rok!

Občianske združenie 3kART organizuje aj tento rok „Saskú alternatívnu letnú vodvazovú akciu“, na ktorej určite nesmieš chýbať! SALVA festival 2012 ponúka bohatý kultúrny a hudobný program pre všetkých záujemcov. Ak máš rád alternatívne kapely, divadl

Podujatie SALVA festival 2012 je súčasťou obecného kultúrneho leta a zároveň 680. výročia prvej písomnej zmienky o obci Sása neďaleko Zvolena. Za akciou stojí občianske združenie 3kART: „Myšlienka založiť združenie vznikla na základe kamarátstva ľudí s rovnakým záujmom a záľubou vytvárať v prospech iných kultúrne a spoločenské hodnoty. Táto myšlienka nás motivuje venovať sa činnostiam, ktoré sa uskutočnia a ponúknu ľuďom alternatívu k ostatným možnostiam, práve tu v obci Sása a jej blízkom okolí, v regióne kde sme vyrástli,“ vysvetľuje Rado Hladký, riaditeľ 3kART a zároveň jeden zo zakladateľov podujatia SALVA festival.

SALVA festival je určený pre široký okruh návštevníkov každého veku. Programová štruktúra je pripravovaná s ohľadom na regionálnu pôvodnosť a pôsobnosť so zameraním na všetky formy umenia. Rozmanitý festivalový program odštartuje pozdravmi obce v spolupráci ZPOZ Sása so žiakmi miestnej materskej školy a mladými občanmi kultúrnym programom „Kde voňajú lipy“.

Účinkujúci sa predstavia na dvoch otvorených scénach, pričom na jednom bude prebiehať hudobný program a na druhom predvedú svoje vystúpenia FSk Rozmarín z Pliešoviec a Divadlo Zelienka zo Zvolena so svojou divadelnou rozprávkou i nasledujúcou scénkou „Španielska čižma“. „Tematiku životného prostredia sa snažíme prezentovať prostredníctvom Envirostanu, tento rok je zameraná na odpady a jeho obsah je určený predovšetkým mladším návštevníkom,“ dopĺňa Hladký.

Tí najmenší sa môžu zasa odreagovať pri predstavení na motívy Pavla Dobšinského „Rozprávka o hlúpej žene“ v podaní Divadla Zelienka, do sýtosti sa vyskákať na skákacej žirafe či zapojiť sa do tvorivých dielní spolu s profesionálnym enviromentálnym pracovníkom Správy CHKO Poľana. Okrem toho ich čaká prehliadka hasičského vozidla a voľnočasový program, o ktorý sa postarajú profesionálny i dobrovoľný hasiči z OHZ – DHZ Sása.

Návštevníci si budú môcť na hudobnom pódiu vychutnať prierez viacerými žánrami od 30-tych rokov 20. storočia až po novodobé štýly. Banskobystrická Maringotka rozozvučí svoje i naše swingové cítenie, bluesové tóny zahrajú zvolenský B&The MoneyMakers, vycibreným bigbítom sa uvedie pliešovská kapela M.N.G., ktorej líder pôsobí na regionálnej hudobnej scéne od roku 1967.

Rytmické ska a reggae zahrajú k tancovaniu formácie Skapela z Vyhní i špeciálny hosť zo západného Slovenska Fuera Fondo. Zhudobnené básne svojich najobľúbenejších básnikov spolu s viacerými úspešnými skladbami zanôti úspešná banskobystrická kapela Plastic Swans. Hudobný program uzatvorí dvojica známych zvolenských undergroundových kapiel Náhodní známi a Mäso.

Na prelome sobotnej noci si môžu návštevníci vychutnať energickú umeleckú šou s ohňom v podaní medzinárodného alternatívneho divadla Prencov 60 Theater z Prenčova. Príležitosť predstaviť svoje nadanie dostali viacerí mladí DJ-i z blízkeho okolia a svojou elektronickou afterparty spríjemnia nočné chvíle až do ranných hodín kedy podujatie zavŕši alternatívne vystúpenie Vítanie Slnka. Vedľa areálu futbalového štadióna bude pripravené parkovisko aj stanová dedinka.

Viac sa o festivale dočítate [link=http://www­.facebook.com/e­vents/216819908­440107/]-TU-[/link]!

/PR/

SALVA fest 2012
27
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM