Nicole Regecová Šport

SERIÁL: Zvolenský tréner radí: 5 cvikov na vyformovanie hornej časti tela

Chcete vyzerať dobre v plavkách? Tréner Rudo spod Pustého hradu vám poradí, ako popracovať na vrchnej časti tela. Precvičovať budeme základné cviky s vlastnou váhou.

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL: Zvolenský tréner radí: 5 cvikov na vyformovanie hornej časti tela
Zdroj: Archív Rudolf Gallas

V letnej sérii trénera Ruda sme vám už poradili, čo jesť na raňajky. Naposledy skúsený športovec odporučil niekoľko cvikov s vlastnou váhou, ktoré zvládne naozaj každý. Tentokrát pri vlastnej váhe aj ostaneme. Rudo vám ukáže päť zaručených cvikov, ktoré sú zamerané na vrchnú časť tela. Pri niektorých ani nemusíte ísť do posilňovne.

Správne prevedenie všetkých cvikov samotným trénerom nájdete v galérii.

Zhyby

Zhyby patria medzi základné cviky, ktoré zapájajú veľa svalových partií, rozvíjajú silu a svalovú hmotu. Cvik je určený predovšetkým na svaly chrbta, ale do práce sa zapájajú biceps aj prsia. Pre začiatočníkov sa odporúča dopomoc – buď dať nohy na podložku alebo cvičiť za pomoci sparing partnera. Začiatok cviku je v úplnom vystretí rúk a snažíme sa dostať minimálne nosom na úroveň hrazdy. Smerom dole sa nadychujeme, smerom hore vydcyhujeme.

„Ja osobne používam bezpalcový uchop, kde viac precítim svaly chrbta,“ dopĺňa tréner.

Kľuky

Cvik je určený na rozvoj prsných svalov, ale zapájajú sa aj svaly ramena a tricepsu. Začíname pri dotyku hrudníka so zemou. Končíme až na vystretých rukách. Pri pohybe dole sa nadýchneme, smerom hore vydýchneme.

Pre začiatočníkov je lepšie vykonávať cvik na kolenách alebo v polohe, kde sa oprieme o stôl či lavičku – pričom je hlava vyššie ako nohy.

Kľuky na bradlách

Kľuky na bradlách sú pre rozvoj sily, hrudníku a tricepsu. Čím viac sa človek nakloní dopredu a ide hlbšie, tým viac sa zapája hrudník. Pokiaľ je telo v rovine, prácu preberá triceps. Pri zdvíhaní je výdych, smerom dole zas nádych.

Ak sa zameriavame na hrudník, pohľad smeruje šikmo do zeme. Pri sústredení na triceps sa dívame rovno pred seba.

Príťahy na multipresse

Príťahy sú zamerané na chrbát a biceps. Cvik je určený pre začiatočníkov. Dôležité je stiahnuť zadok a brucho. S príťahom k tyči ide výdych, naspäť zas nádych.

Plank

Plank je statický komplexný cvik, do ktorého zapájame takmer celé telo. Dáme sa do polohy ako pri kľukoch, lenže sa upierame o lakte. Tie nech sa nachádzajú priamo pod ramenami. Pohľad smeruje do zeme. Pokúšame sa vydržať čo najdlhšie nehybne, pričom máme spevnené telo.

Čítajte tiež:

Zvolenčana (19) neprijali na vysokú školu. Stal sa vysokohorským nosičom v Tatrách

VIDEO: Talentovaný Zvolenčan v akcii. Barmanské umenie predvádza vo veľkom štýle

FOTO: Správne prevedenie cvikov na vrchnú časť tela
9
Galéria
Zdroj: Archív Rudolf Gallas
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM