Stanislav Černák Rôzne

Sezóna kašľa a horúčok sa už blíži: S chrípkou bojuje o 167 percent ľudí viac ako minulý týždeň!

Pomerne výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), či chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), zaznamenali v 37. kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. Nuž niet sa tomu čo čudovať, pomaly, ale isto sa blíži chrípková sezóna.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna kašľa a horúčok sa už blíži: S chrípkou bojuje o 167 percent ľudí viac ako minulý týždeň!
Zdroj: TASR

Podľa analýzy hlásení dosť nízkeho počtu 44 percent lekárov pre deti a dorast a 44 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji možno konštatovať, že výskyt ARO v tomto regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 42 percent a výskyt CHPO až o 167 percent!

Blíži sa chrípková sezóna

Zvýšený výskyt týchto ochorení svedčí o tom, že sa blíži chrípková sezóna. „Napriek tomuto vzostupu však možno situáciu považovať za primeranú ročnému obdobiu, ako aj dlhoročnému priemeru. Vyšší výskyt ARO aj CHPO evidujú epidemiológovia aj v medziročnom porovnaní,“ povedala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Akútnych respiračných ochorení je viac o 54 a chrípky až o 93 percent. Na týchto ochoreniach sa ešte stále podieľajú väčšinou vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia o čom svedčí aj pomerne nízky výskyt komplikácií (1,5 percent). Tieto ochorenia sa skomplikovali zápalmi dutín v 6 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 17 prípadoch a v 12 prípadoch zápalom pľúc.

Najviac prípadov je vo vekovej skupine seniorov – 4,8 percenta, približne rovnaký výskyt respiračných aj chrípkových ochorení (od 0,9 do 1,2 percenta) je v ostatných vekových skupinách. RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI)

Najviac chorých v okrese Lučenec a Žarnovica

Na ARO je tu v súčasnosti chorých až 2327 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zahlásili ošetrujúci lekári. Počet chorých na chrípku je aktuálne 194. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v analyzovanom týždni v okrese Lučenec (405), Žarnovica (346) a Žiar nad Hronom (311). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okresoch Poltár, Revúca, Lučenec a Brezno. Chorí sú predovšetkým ľudia v produktívnom veku, deti základných škôl, ale aj a najmenšie deti do 5 rokov.

„Výraznejší nárast akútnych respiračných ochorení je podľa odborníkov ideálny na venovanie sa prevencii. Počnúc zvýšenou pozornosťou hygiene prostredia, hlavne rúk, rovnako doma, ako aj v školských a predškolských zariadeniach, cez zvýšenú konzumáciu prírodných vitamínov, obsiahnutých v zelenine a ovocí, až po plánovanie očkovanie proti sezónnej chrípke,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM