Dávid Hrdý Rôzne

Sezóna kliešťov sa začala: Zvýšte opatrnosť pri pobyte v prírode

Sezóna kliešťov sa začala a potrvá do konca októbra, za priaznivých podmienok aj do novembra. Tohtoročný vývoj počasia praje rozmnožovaniu a výskytu nielen komárov ,ale aj kliešťov. Kliešte sú takmer neviditeľné, no môžu nám spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna kliešťov sa začala: Zvýšte opatrnosť pri pobyte v prírode
Zdroj: TASR

Kliešťová encefalitída a lymská borelióza

Medzi takéto patrí najmä kliešťová encefalitída a lymská borelióza. Čo sa týka kliešťovej encefalitídy, jej prejavy v prvej fáze pripomínajú ľahšiu virózu. Prítomné sú bolesti hlavy, zvýšená teplota, pokašliavanie, sekrécia z nosa apod. Po troch až piatich dňoch príznaky ustúpia. Čiže človek sa cíti relatívne zdravý a nič nenasvedčuje tomu, že by tieto prejavy mali niečo spoločné s uhryznutím kliešťa. Druhá fáza sa už prejavuje vysokými teplotami, silnými bolesťami hlavy, vracaním svetloplachosťou či poruchami koncentrácie. Typickým prejavom lymskej boreliózy je červená škvrna, ktorá sa objaví na mieste prisatia kliešťa. Tá sa objavuje až v 80% prípadov. Prvotné príznaky sú horúčka, triaška, svalové bolesti. Po niekoľkých týždňoch sa môžu vyskytnúť rozličné postihnutia nervového, kardiovaskulárneho a kĺbneho systému. Prítomné sú bolesti hlavy, stuhnutie šije, poruchy citlivosti a hybnosti, obrny (najmä tvárového nervu), bolesti v chrbte a končatinách.

Včasná diagnostika a prevencia

Ak teda máte podozrenie alebo ste boli uhryznutí kliešťom, vyhľadajte lekára, ktorý vás vyšetrí a zvolí ďalšie kroky. Neliečená borelióza či encefalitída môžu mať za následok chronické komplikácie. Najlepšou prevenciou proti týmto ochoreniam je očkovanie. Informujte sa teda u vášho ošetrujúceho lekára o možnostiach očkovania sa proti týmto ochoreniam. Ak sa chystáte do prírody:

  • Oblečte si oblečenie svetlej farby s dlhými rukávmi a dlhými nohavicami.
  • Používajte repelentné prípravky, ktoré si môžete nastriekať aj na odev.
  • Kliešte nepadajú so stromov, ako sa mylne niekedy domnievame. Majú radi dlhé trávnaté porasty. Vyhýbajte sa teda miestam s vysokou trávou, nelíhajte si do nej.
  • Po príchode domov si dôkladne skontrolujte celé telo. Kontrolu opakujte po 2–3 dňoch.
  • Po návrate si môžete dať teplý kúpeľ. Kliešte sa v ňom môžu uvoľniť.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM