Stanislav Černák Rôzne

Škola v Sliači toho už zažila až-až: O jej opätovný rozmach sa kedysi postarali vojaci

Známa základná škola Andreja Sládkoviča v Sliači funguje od začiatku 60. rokov 20. storočia. Pozreli sme sa bližšie na jej zaujímavú históriu.

Ilustračný obrázok k článku Škola v Sliači toho už zažila až-až: O jej opätovný rozmach sa kedysi postarali vojaci
Zdroj: TASR

Základná škola (ZŠ) A. Sládkoviča v Sliači, začala písať svoju históriu začiatkom 60. rokov uplynulého storočia. Stará škola v časti Hájniky už totiž kapacitne nepostačovala, a tak padlo rozhodnutie postaviť novú školu v časti Rybáre, len asi 200 m od hlavnej cesty smerom do kúpeľov a 150 m od železničnej stanice a trate, ktorá rozdeľovala sliačsky kataster na pôvodnú, dedinskú časť a kúpeľné mestečko.

Škola len niekoľko rokov po svojom otvorení zažila aj svoju konjunktúru v obsadenosti. Niekedy koncom 60. rokov a začiatkom 70. rokov mala aj viac ako 600 žiakov, pričom samotný Sliač (štatút mesta získal v roku 1969) mal vtedy asi 3800 obyvateľov.

Na počty žiakov mal v tom čase vplyv najmä rozvoj kúpeľníctva a tiež rozširovanie výstavby nových domov prakticky na celom území mesta. Aj keď v 80. rokoch začali počty detí v škole pozvoľne klesať, opätovný rozmach nastal začiatkom 90. rokov, kedy sa do tamojších bytoviek po sovietskej armáde začali sťahovať rodiny našich vojakov.

Škola je dnes podľa riaditeľky Kataríny Krutej stabilizovaná, má 410 žiakov, pričom ich počet mierne stúpa. Chodia sem však aj deti z priľahlých obcí Sielnica, Veľká Lúka, Sampor a Lukavica, kde nie je plne organizovaná škola.

Akýmsi symbolom ZŠ je od začiatku 70. rokov busta slávneho slovenského básnika Andreja Sládkoviča, ktorá sa nachádza pred budovou. Sládkovič bol časť svojho života so Sliačom bytostne spätý, keď v miestnom kaštieli učil a vychovával deti zemianskej rodiny Bezeghovcov. Škola má navyše od roku 1995 zapožičaný aj čestný názov: Základná škola A. Sládkoviča.

Foto: ilustračné

Známa základná škola v Sliači je dnes stabilizovaná
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM