Rôzne Správy

Skrotili šijací stroj aj pomohli nezamestnaným. Zvolenský ženský klub oslavuje 20 rokov

Zvolenský ženský klub sa za dvadsať rokov existencie rozrástol. Dnes ho tvorí 150 členiek zo Zvolena a okolitých obcí.

Ilustračný obrázok k článku Skrotili šijací stroj aj pomohli nezamestnaným. Zvolenský ženský klub oslavuje 20 rokov
3
Galéria
Zdroj: Zvolenský ženský klub

Je priestorom pre ženy, ktoré chcú tráviť čas aktívne. Na spoločných stretnutiach sa vzdelávajú v témach, ktoré sú im blízke, nachádzajú nové priateľstvá aj oporu v ťažkých časoch. Zvolenský ženský klub (ZŽK) oslavuje v týchto dňoch 20 rokov svojej existencie.

V roku 1998 zakladalo klub dvanásť prvých členiek, ktorým vo Zvolene chýbal priestor pre spoločné stretnutia. „Chceli sme sa vzdelávať v rôznych oblastiach a tvoriť. Zároveň sme do mesta chceli priniesť nové možnosti pre všetky ženy, ktoré pociťovali rovnaké potreby ako my,“ hovorí predsedníčka ZŽK Darina Kvetanová. Klub sa za dvadsať rokov existencie rozrástol, dnes ho tvorí 150 členiek zo Zvolena a okolitých obcí.

Osobný rozvoj a pomoc

V prvých rokoch činnosti sa ženám podarilo zorganizovať v spolupráci s úradom práce tábory pre deti zo sociálne slabších rodín. Pripravili tiež dielne pre nezamestnané ženy, ktoré si ich absolvovaním otvorili nové možnosti pri hľadaní práce. Členky ZŽK zároveň spoznávali prácu študentov a absolventov Strednej školy hotelových služieb, program pre klub pripravovali kaderníčky, krajčírky aj cukrárky.

„Hľadali sme témy, ktoré sa nás týkajú, ktoré nás zaujímajú a ktoré nám pomôžu v osobnom rozvoji. Boli sme zvedavé, ako sa správne nalíčiť, ako skrotiť šijací stroj, ako pripraviť občerstvenie na oslavu alebo ako zvládnuť aranžmány do domácnosti,“ objasňuje Darina Kvetanová s tým, že klub sa čoskoro stal priestorom, kde sa môžu ženy porozprávať, vymeniť si skúsenosti a zároveň si dokážu poradiť a pomôcť.

Spoznávajú okolie aj zahraničie

Témou aktuálnych stretnutí ZŽK sú zdravie a životný štýl, ale aj kultúra a cestovanie. Členky spoznávajú život a tradície v okolitých obciach, ich cesty však neraz smerujú aj do zahraničia.

„Najväčší prínos klubu vidím v tom, že v sebe máme vzájomnú oporu. Vytvorili sa medzi nami silné priateľstvá, mnohé ženy spolu trávia čas aj mimo našich stretnutí. A práve o to ide,“ dodáva Darina Kvetanová. Do klubu prichádzajú aj ženy, ktoré z rôznych dôvodov zostali samé a strácali motiváciu do spokojného života. Pri aktivitách nachádzajú nové priateľky, s ktorými sa vedia porozprávať a zabaviť. Klub je podľa predsedníčky otvorený pre každú ženu, ktorá chce niekam patriť a túži mať pestrejší život. Jeho aktivity podporuje Banskobystrický samosprávny kraj, v minulosti ich podporovalo aj Mesto Zvolen.

V OBRAZOCH: Zvolenský ženský klub oslavuje 20 rokov
3
Galéria
Zdroj: Zvolenský ženský klub
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM