Baculík Tomáš Kultúra

Slávnostným galakoncertom dnes v Divadle J. G. Tajovského

Vrcholí 9. ročník Medzinárodného detského folklórneho festivalu (MDFF) Zvolen 2010.

Slávnostným galakoncertom dnes v Divadle J. G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene vyvrcholí 9. ročník Medzinárodného detského folklórneho festivalu (MDFF) Zvolen 2010. Svoje umenie na ňom počas štyroch dní predviedlo osem súborov z Bulharska, Českej republiky, Poľska a Slovenska.
Prvým podujatím festivalu bolo v utorok, 25. mája vystúpenie zvolenských súborov na Námestí SNP. V stredu, 26. mája sa v Dome kultúry ŽSR predstavili zahraničné i domáce súbory. Popoludní prijal účastníkov festivalu na Zvolenskom zámku primátor mesta Miroslav Kusein.
Ako na stretnutí uviedla zakladateľka festivalu Mária Mázorová, veľký sen, ktorí mali organizátori festivalu na začiatku v roku 2001 – vytvoriť festival, ktorý by mal podporovať rozvíjanie tradícií našich predkov u detí – sa naplnil.
Hneď po prijatí účastníkov na Zvolenskom zámku nasledoval na Námestí SNP veľký krojovaný sprievod a propagačné vystúpenia všetkých účastníkov festivalu s názvom Roztancované námestie.
Vo štvrtok, 27. mája predpoludním sa súbory predstavili s tancami a piesňami na zvolenských základných školách, popoludní sa zúčastnili tvorivých dielní v Podpolianskom osvetovom stredisku (POS) Zvolen. Večer na Zvolenskom zámku koncertovali ľudové hudby a sólisti festivalových súborov.
Sprievodnými podujatiami boli aj tri výstavy fotografií. V POS výstava Jána Timka Život v horskej krajine, v Dome kultúry ŽSR výstava Púčiky od Martina Mázora a v DJGT predstavuje Peter Berčík Obrazy srdca.
Premiérový ročník MDFF bol v roku 2001 a odvtedy sa ňom zúčastnili desiatky súborov z viacerých krajín Európy i Ázie. Od roku 2008 sa koná každý druhý rok.
Organizátormi festivalu sú Mesto Zvolen, POS Zvolen a Detský folklórny súbor železničiarov Zornička Zvolen v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom a Folklórnou úniou na Slovensku. [left][/left]

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM