Monika Obrtalová Rôzne

Sliač sa chce opäť rozširovať

Kúpeľné mesto Sliač by sa v najbližších rokoch malo opäť výraznejšie rozšíriť. Tamojšia samospráva pripravuje nové územie pre individuálnu bytovú výstavbu (IVB) v časti Rybáre, kde by malo vyrásť celkom 80 rodinných domov.

Podľa nového primátora Daniela Dunčka stavať by sa malo na etapy, pričom v prvej, ktorú chcú rozbehnúť výstavbou inžinierskych sietí už tento rok, by malo vzniknúť 30 stavebných parciel. Práce chcú financovať z vlastných zdrojov a z úveru.

Sliač, ktorý je od okresného Zvolena vzdialený len štyri kilometre sa neustále rozširuje. Ešte v 70. rokoch uplynulého storočia, krátko po tom, ako získal štatút mesta, tam žilo asi 3800 ľudí. Pri poslednom sčítaní obyvateľstva v roku 2001 ich úrady zaznamenali 4667. V súčasnosti však býva v meste podľa evidencie obyvateľstva už takmer 5100 ľudí.

Posledná väčšia individuálna bytová výstavba sa zrealizovala v lokalite Za školou v polovici 90. rokov uplynulého storočia. Vzniklo tam celkom 50 rodinných domov. Po roku 2000 začali na základe záujmu ľudí stavať na Sliači aj nové nájomné byty. Prvé odovzdali v roku 2002 a dodnes ich postavili už 94. Mestský úrad však eviduje ďalších asi 80 ďalších žiadostí na takúto formu bývania. Primátor verí, že záujem o mesto sa ešte zvýši potom, ako štát odpredá svoj väčšinový podiel v kúpeľoch. Ich predpokladaný ďalší rozvoj môže potom z mestečka urobiť lukratívnu lokalitu.

Čistota v meste a jeho skrášlenie je ďalšou z priorít nového šéfa úradu. Ako uviedol pre TASR, samospráva už vlani získala 800.000 eur z eurofondov na revitalizáciu svojho centra. V Rybároch, v časti kde je dom služieb, nákupné stredisko, reštaurácia a kostol za ne obnovia parkoviská, postavia novú fontánu a na území pribudne aj nová zeleň a parkový mobiliár.

Zdroj: TASR Foto: dofer.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM