Jaroslav Dodok Rôzne

Slováci ochotnejšie požičajú peniaze ako mobil

Štyridsaťštyri percent opýtaných Slovákov v nej súhlasilo s tvrdením, že bez mobilného telefónu sa cítia stratení. Slovensko tak v závislosti od mobilov prekonáva európsky priemer o štyri percentá.

Slováci požičajú radšej peniaze ako mobilný telefón.

Podľa štúdie spoločnosti TNS peniaze ochotne požičia až 52 percent Slovákov, zatiaľ čo auto do cudzích rúk zverí iba 29 percent.

Najmenej ochotne sa požičiavajú počítače a mobilné telefóny, ktoré poskytne iba 25 percent Slovákov.

„Sedemdesiatpäť percent z nás nie je ochotných požičať svojmu známemu svoj mobilný telefón,“ skonštatovala Tatiana Böhmerová zo spoločnosti TNS.

Osobné veci neradi požičiavajú najmä príslušníci a príslušníčky starších generácií, zatiaľ čo mladí ľudia vo veku 15 – 29 rokov bývajú výrazne ústretovejší.

Slováci sa bez mobilu cítia stratení

Naviazanosť ľudí na mobilné telefóny potvrdzuje aj štúdia Mobile Life, rovnako od spoločnosti TNS. Štyridsaťštyri percent opýtaných Slovákov v nej súhlasilo s tvrdením, že bez mobilného telefónu sa cítia stratení. Slovensko tak v závislosti od mobilov prekonáva európsky priemer o štyri percentá.

Celosvetovo však považuje svoj telefón za predĺženú ruku až viac ako polovica ľudí. Najviac sú o tom presvedčení ľudia z rozvíjajúcich sa trhov, akými sú napríklad Čína, India, subsaharská Afrika či Blízky východ.

Majitelia smartfónov sú k mobilu viac pripútaní

Na Slovensku sa bez telefónu cítia stratené viac ženy ako muži, celosvetová bilancia je však vyrovnaná. Spomedzi slovenských tínedžerov sa bez telefónu necíti stratených iba 22 percent, zatiaľ čo u Slovákov starších ako 51 rokov považuje mobil za svoju neoddeliteľnú súčasť iba 34 percent opýtaných. Rozdiel je aj medzi vlastníkmi starších telefónov a užívateľmi smartfónov.

Práve majitelia smartfónov sú totiž celosvetovo k svojim mobilom viac pripútaní. Uvedené údaje pochádzajú zo spomínanej globálnej štúdie Mobile Life, ktorá skúmala správanie a priority 38-tisíc používateľov mobilných telefónov v 43 krajinách. Informácie agentúre SITA poskytla spoločnosť TNS Slovakia.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM