Správy

Smutný pohľad: Okolie staničného minerálneho prameňa je opäť plné odpadkov

Zvolenská kotlina je nesmierne bohatá na minerálne pramene. Žiaľ, jeden z troch verejne prístupných minerálnych prameňov v meste je opäť znečistený.

Ilustračný obrázok k článku Smutný pohľad: Okolie staničného minerálneho prameňa je opäť plné odpadkov
11
Galéria
Zdroj: TASR

Na miesto, kde je vyvedený na povrch staničný medokýš vo Zvolene, jeden z troch verejne prístupných minerálnych prameňov v meste, opäť poukazujú obyvatelia a návštevníci.

Stojan, z ktorého vyteká minerálna voda je podľa občanov, ktorí upozornili na problém, sčasti poškodený a znečistený a okolie zanesené odpadkami.

Staničný medokýš obnovilo v lete 2016 na svoje náklady mesto Zvolen. V jame, v ktorej je prameň vyvedený na povrch, sa vtedy položila nová dlažba, vybudovala sa nová pitná fontána. Do obnovy prameňa investovala samospráva približne 2200 eur a to aj napriek tomu, že medokýš jej nepatrí. Pôvodne bol totiž vo vlastníctve Československých dráh, pri prevode majetku v roku 1993 sa však naň akosi zabudlo.

„Žiaľ, vždy sa nájdu ľudia, ktorí znevažujú naše úsilie a znepríjemňujú tiež život ostatným záujemcom o čerpanie vody z minerálneho prameňa tým, že miesto zanášajú odpadkami. Hoci sa medokýš a jeho okolie čistí, je evidentné, že vyššiu mieru kontroly samotného prameňa prinesie až blížiaca sa rekonštrukcia celého predstaničného priestoru, v rámci ktorej sa pristúpi aj k zavedeniu kamerového systému,“ uviedol hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška. „Mrzí nás, že práve obľúbený staničný medokýš je očividným príkladom toho, kedy na nezodpovednú menšinu dopláca väčšina slušných ľudí,“ dodal.

Prameň vyteká na zvolenskej stanici od roku 1958, keď v týchto miestach robili geologický prieskum pred výstavbou novej železničnej stanice. Až do obnovy v roku 2016 bol priestor výveru minerálnej vody v stave z roku 1977, keď okolie prameňa zrekonštruovali a postavili aj stojan na prítok minerálky.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery ďalších minerálnych prameňov vo Zvolene a okolí!

V OBRAZOCH: Liečivé pramene s vodou zdarma v okolí Zvolena stále lákajú
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM