Stanislav Černák Kultúra

Najstarší kríž na Podpoľaní: Výnimočnému dielu konečne svitá na lepšie časy

Najstarší drevený kríž na Podpoľaní s originálnymi a jedinečnými anjelskými krídlami, pochádzajúci z prelomu 19. a 20. storočia, bude reštaurovať akademický sochár Ján Filo z Očovej. Financie na rekonštrukciu sa zháňajú aj pomocou verejnej zbierky.

Ilustračný obrázok k článku Najstarší kríž na Podpoľaní: Výnimočnému dielu konečne svitá na lepšie časy
Zdroj: TASR

Práve ponuka Jána Fila bola pre vyhlasovateľov súťaže na obnovu tejto vzácnej pamiatky najzaujímavejšia. Súťaž vyhlásili mesto Detva a občianske združenie Spoločný záujem. „Komisia zriadená primátorom mesta Detva dôkladne vyhodnotila všetky ponuky a vybrala ako dodávateľa zákazky ponuku akademického sochára Jána Fila," prezradila vedúca oddelenia školstva, kultúry a sociálnych vecí MsÚ Detva Margita Gajdošová. Cena je necelých 8 000 eur. „V najbližších dňoch s ním uzatvoríme zmluvu na zhotovenie zákazky a kríž sa presunie do jeho ateliéru,“ dodala.

Množstvo rekonštrukcií

Ján Filo vykoná ešte počas marca na kríži podrobný reštaurátorský výskum a začne s prvými prácami. „Potrebné bude jeho dôkladné očistenie, musíme upevniť uvoľnené časti, odstrániť sekundárne zásahy, petrifikovať drevenú hmotu, dezinsekciu, teda zásah proti drevokazným škodcom a rekonštruovať poškodené časti kríža," povedal reštaurátor Filo. Okrem týchto úprav sa bude kríž aj plombovať, tmeliť, farebne retušovať a náročná bude aj úprava jeho povrchu. Reštaurovať sa musí aj pôvodný polychrómovaný korpus z kovovej zliatiny a realizovať sa následne musí aj faximíliu korpusu z hliníkovej zliatiny s polychrómiou.

Verejná zbierka

V súčasnosti prebieha v Detve a okolí verejná zbierka na záchranu originálneho dreveného kríža s anjelskými krídlami, ktorý je v súčasnosti umiestnený vo vonkajšom krytom sklade v areáli Podpolianskeho múzea v Detve. Momentálne je táto pamiatka v tak schátralom stave, že ho nie je možné vystavovať. Ide pritom o pravdepodobne najstarší prícestný vyrezávaný kríž pochádzajúci z osady Štoliansko.

„Kríž je skutočne ojedinelý a to hlbokou rezbou a bohatou motivikou, plnou kresťanskej symboliky – prevažujú sakrálne znaky kalicha, monštrancie či sviečok,“ povedala o výnimočnosti kríža riaditeľka Podpolianskeho múzea Renáta Babicová. „Verejná zbierka potrvá do konca marca, ale chceme ju predĺžiť ešte aj na mesiac apríl, pretože sme zatiaľ vyzbierali len málo finančných prostriedkov, zhruba tristo eur," uviedol Jozef Balko za OZ Spoločný záujem.

Ako prispieť?

Verejná zbierka je realizovaná formou finančných príspevkov na špeciálny účet v Slovenskej Sporiteľni s názvom Podpoliansky kríž. Prispieť môžu akoukoľvek čiastkou všetci občania, ale aj podnikateľské subjekty. Číslo účtu je 503 569 4471/0900.

Foto: TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM