Nicole Regecová Rôzne

Spisovateľ Jozef Bily v ROZHOVORE. Prezradil aforizmus o Zvolene aj príhodu z gymnázia

Hoci má už 70, stále srší vtipom. Zvolenčan Jozef Bily je známy slovenský spisovateľ, ktorý sa venuje najmä veselým témam a aforizmom. Odkiaľ čerpá inšpirácie a čo si myslí o humore na školách?

Ilustračný obrázok k článku Spisovateľ Jozef Bily v ROZHOVORE. Prezradil aforizmus o Zvolene aj príhodu z gymnázia
Zdroj: Ján Števonka

S autorom mnohých aforizmov sme sa rozprávali na tému humor. Zistite, ako ho vníma bývalý riaditeľ zvolenského Gymnázia Ľudovíta Štúra Jozef Bily (70).

Koľko kníh ste už vydali?

Zatiaľ sa mi podarilo vydať 15 kníh. Sú rôzne – niektoré sú knižky aforizmov či epigramov, niekde sú aj humoresky. Mám knižky napríklad zo školského prostredia, tam sú rôzne príbehy a výroky žiakov. Posledná vydaná bola knižka epigramov Viac ako jedna báseň.

Skadiaľ čerpáte námety?

Stačí, že sa mi niečo objaví v hlave. Keď si niečo nezapíšem a zabudnem, tak to nie je dobré. Ale keď si to napíšem, tak je všetko v poriadku. (smiech)

Máte pocit, že sa humor časom mení?

Určite sa to časom mení, ale tie základne témy sú tie isté. Aj v minulosti sa robil humor o ženách, politike či o zamestnaní. Len už sa to ináč berie, inak to ľudia chápu. Ako sa mení doba, to čo bolo niekedy smiešne už nie je a smejeme sa z niečoho iného.

Ktoré témy platia na ľudí najviac?

Ja som v minulosti napísal knižky o politických aforizmoch a tie išli najviac na odbyt. Takže asi tá politika u ľudí trošku viac rezonuje. Ľudia si povedia: „aha čo sa tam písalo“, tak aspoň nech tí politici vidia, že niekto niečo proti ním napísal a podobne.

Nebojíte sa písať o politike?

Dovŕšil som 70-ku, tak čoho sa už mám báť? (smiech) Hádam len smrti, ale to som už nedávno povedal, že smrti sa nebojím – nech sa smrť bojí mňa. Takže už sa naozaj ničoho nebojím a zatiaľ som na to nedoplatil.

Sú témy, ktorým sa vyhýbate?

Nedá sa povedať, že by som sa niektorým vyhýbal. Ale morbídny humor, ten veľmi nemám rád. Alebo nejaký neslušný humor, kde sa musí použiť aspoň 15 nadávok, aby to bol vôbec vtip. Sem – tam, keď je to nutné, tak to neslušné slovo sa naozaj musí použiť, ale je to v rámci toho, aby vtip bol dobrý. Takže týmto dvom témam sa vyhýbam.

Keď ste boli na gymnáziu riaditeľom, boli ste voči študentom humorný?

Snažil som sa. Hoci, keď som bol s vážnou tvárou, niekedy dlho trvalo, kým žiaci pochopili, kedy žartujem a kedy nie. Myslím si, že je to veľmi dôležité, aby bol učiteľ vtipný. Čítal som jednu anketu robenú medzi žiakmi o tom, čo si najviac cenia na učiteľoch. Na prvom mieste bol humor, až potom autorita a podobne. Takže to oni asi naozaj najviac cenia. Samozrejme, nie taký humor, že by sme sa vysmievali zo žiakov. To by bolo asi veľmi zle.

Spomínate si na nejakú príhodu ešte z čias, keď ste boli riaditeľom?

Tých príhod bolo viac. Vyskytujú sa aj v mojich knižkách. Napríklad si spomínam, ako za mnou prišiel jeden žiak, ktorému hrozila zlá známka. Povedal mi: „Pán profesor dajte mi tú lepšiu známku, lebo mojim rodičom na tom veľmi záleží…“.

Vedeli by ste povedať aj nejaký aforizmus o Zvolene?

Napadlo mi: Vo Zvolene zvony zvonia, za Zvolenom Branka honia. Honia, honia durným honom, beží s plným demižónom. Dnes, zajtra ho chytia, bude že to pitia.

Bilyho budeme môcť najbližšie vidieť už na Nedeľnom korze, 12. júna na zvolenskom námestí.

Čítajte tiež:

Mexickí návštevníci Zvolena v ROZHOVORE: Máte najkrajšie ženy, ale čo nás nemilo prekvapilo?

Bojovník MMA zo Zvolena v ROZHOVORE: Bojím sa jedine prehry, nie bitky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM