Michal Majer Rôzne

Spolufinancovanie projektov vyjde BBSK na 5 miliónov

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) je z celoslovenského pohľadu tretím najvýznamnejším z regiónov, v ktorých je alokované najviac pomoci zo zdrojov štrukturálnych fondov (ŠF).

Z celkových 3,3 miliardy eur pomoci schválenej k 30. novembru 2009 je v tomto regióne lokalizovaných 17 percent z objemu prostriedkov určených na projekty Národného strategického referenčného rámca (NSRR) v rámci celého Slovenska.

Predseda BBSK Vladimír Maňka predpokladá, že väčšina predložených projektov bude schválená v roku 2010, čo vyvolá potrebu finančných zdrojov spolufinancovania na roky 2010 a 2011 vo výške do 4,6 milióna eur. Ak sa k tomu pripočítajú aj projekty, ktoré bude môcť BBSK predložiť v rámci nových výziev roku 2010, samosprávny kraj musí počítať s potrebou finančných zdrojov z rozpočtu BBSK na spolufinancovanie projektov vo výške do päť miliónov eur ročne.

Najviac projektov bude realizovaných prostredníctvom operačného programu (OP) Životné prostredie (ŽP). Z prostriedkov určených pre tento program sa buduje environmentálna infraštruktúra s dopadom najmä na kvalitu života a environmentálnu efektívnosť. Z prostriedkov OP Konkurencieschop­nosť a hospodársky rast (KaHR) sa podporuje predovšetkým nákup nových technológií pre priemysel a rozvoj cestovného ruchu. To má dopad najmä na rast zamestnanosti v regióne.

„Ďalšie čerpanie bude realizované prostredníctvom OP, z ktorých je objemovo najvýznamnejším Regionálny operačný program (ROP). Zameraný je na modernizáciu a budovanie verejnej infraštruktúry verejných zariadení, ciest 2. a 3. triedy s dopadom predovšetkým na kvalitu života obyvateľov a návštevníkov regiónu. Projekty OP (Veda a výskum (VaV) sú orientované predovšetkým na budovanie infraštruktúry vysokých škôl. Tiež na inovačné technológie. Obdobne aj pri projektoch OP Zdravotníctvo pôjde o rekonštrukciu nemocníc a ich dovybavenie zdravotníckymi technológiami,“ konštatoval Maňka. Dodal, že projekty OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia (ZaSI) a OP Vzdelanie ktoré predstavujú významný nástroj aktívnej politiky trhu práce (APTP), sú lokalizované vo väčšine okresov BBSK. Výnimku tvoria okresy Krupina, Poltár, Veľký Krtíš a Žarnovica, kde nie sú realizované žiadne, prípadne len menej významné projekty vzdelávania a opatrení APTP. Dopad týchto projektov v okresoch, v ktorých ich realizujú, je významný predovšetkým pre pokles nezamestnanosti, a to z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM