Stanislav Černák Rôzne

Spomienka na obete vojny: Navštívte park zabudnutých susedov

Výstavu akademického maliara a sochára Kirilla Postovita otvorili včera popoludní v Galérii na Tehelnej ulici vo Zvolene. Vernisáž bola súčasťou celodenného cyklu podujatí pod názvom Zvolenský keramický kruh, ktorého spoluorganizátorom je Rotary klub Zvolen.

Ilustračný obrázok k článku Spomienka na obete vojny: Navštívte park zabudnutých susedov
Zdroj: TASR

Toto podujatie, ktorým si Zvolenčania pripomenuli koniec druhej svetovej vojny, sa konalo už po tretí raz v Parku zabudnutých susedov. Fontána, ktorá bolo v parku osadená, je symbolom a pietnou spomienkou na hrôzy vojny.

Vystavujúci umelec Kirill Postovit sa narodil v roku 1964 v bývalom Sovietskom zväze. Pre svoje politické postoje ho na konci roka 1996 vyhlásili za zakázaného umelca a jeho diela za nevhodné pre realizmus tej doby. Po stálom kontrolovaní štátnou bezpečnosťou bol nútený v roku 1997 utiecť i s rodinou do Českej republiky. O dva roky neskôr sa odsťahoval do Izraela, kde neskôr dva roky viedol Školu umenia pre talentované deti. Jeho pôsobenie a tvorbu v Izraeli narušila intifáda, po úteku z obliehaného mesta Sa-Nur sa vrátil späť do Českej republiky. Od roku 1990, keď mal prvú vlastnú výstavu v Národnom múzeu umenia mesta Kyjev, ich doteraz usporiadal viacero, v roku 2013 aj v Bratislave.

Svoje sochy umiestňuje do priestorov, ktoré sú nejakým spôsobom spojené s druhou svetovou vojnou, ako napríklad Terezín či ďalšie mestá v Česku a na Ukrajine. Výstava vo Zvolene potrvá do 5. júna 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM