Stanislav Černák Rôzne

Spomienková prehliadka partizánov: Pred 70. rokmi sa jej zúčastnili popredné osobnosti

Pred 70.rokmi sa uskutočnila jediná oficiálna prehliadka partizánov. Teraz sa bude spomínať, pretože sa uskutoční spomienkové zhromaždenie.

Ilustračný obrázok k článku Spomienková prehliadka partizánov: Pred 70. rokmi sa jej zúčastnili popredné osobnosti
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 70. výročia jedinej oficiálnej prehliadky partizánov na povstaleckom území sa uskutoční v sobotu 27. septembra v Detve.

Program sa začne o 10:00 h na pamätnom mieste na Partizánskej ulici v Detve. Nasledovať bude slávnostný sprievod s vyústením na Námestí SNP. Tam bude podujatie pokračovať položením kytice k Pomníku padlých, príhovorom primátora mesta, predsedu SZPB koncertom Vojenskej hudby z B. Bystrice, vystúpením speváckeho zboru seniorov pri Klube dôchodcov č. 3 v Detve a Folklórneho súboru Detva.

Jediná partizánska prehliadka sa v Detve konala 1. októbra 1944, keď bolo ešte povstanie v plnom prúde. Zúčastnili sa vtedy na nej sovietski, francúzski, českí a slovenskí partizáni a čelní predstavitelia verejného a politického života SNP, ako aj popredné vojenské a partizánske osobnosti – Karol Šmidke, generál Ján Golian, plukovník Asmolov a ďalší.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM