Baculík Tomáš Iné športy

Športový klub Thajského Boxu – Power gym

Rozhovor so zakladateľom klubu, trénerom a lídrom Power gymu Richardom Šmálikom.

Začiatky klubu power gym až po súčastnosť? V roku 2001 – 2002 sme ešte patrili pod Fire gym Bansko – Bystrický klub, kde som zápasil. Neskôr som mal úraz s okom, tak som musel prestať. Tréner odišiel a priestory ostali voľné a ľudia nemali kde trénovať. Tím pádom moja aktívna dráha skončila a založil som si klub, kde som aj trénerom. Klub Power Gym vznikol v roku 2003 a oficiálne je registrovaný od roku 2004. Hneď po prvom mesiaci po otvorení klubu čo si spomínam, sme boli na prvej amatérskej lige, na prvom zápase. Zverenec vtedy zvíťazil. Máme tu množstvo talentov napr. Boris Uhlík, ktorý začal trénovať od začiatku vzniku klubu. Teraz je už dvojnásobný majster Slovenska v klasickom boxe a v thajskom boxe je vicemajster. Máme viacerých majstrov Slovenska a každý rok chceme zápasiť o titul, čo sa nám aj darí.V rebríčku v amatérskych tabuľkách sa nachádzame na popredných pozíciách.

Kde trénujete a ako často? Trénujeme momentálne v športovej hale Rates vo Zvolene, štyri krát do týždňa. Plus robím aj súkromné tréningy v priebehu dňa.

Koľko trvá príprava a čo všetko obnáša, keď sa zverenec pripravuje na zápas? Príprava pred zápasom trvá asi mesiac, niekedy je to 3 týždne. Stáva sa, že sa dozvieme o termíne turnaja týždeň pred zápasom. Čo nieje prekážka, pretože zápasník je pripravený po celý rok na tých 80% a ten zvyšok sa doladí. Zameriavam sa pri tréningoch zvlášť na údery a vysvetlíme si taktiku boja.

V dnešnej dobe trápia športové kluby financie, ako je to u vás? Ako klub fungujeme z členského, z ktorého sa pokrýva nájom i iné potrebné veci. Sponzorov zatiaľ nemáme. Mesto nám pomáha každý rok, dostávame dotácie, za ktoré sa nakúpia športové potreby. Profesionálne zápasy sú finančne odmeňované, takže zápasník si aj zarobí a zároveň nejaké percentá idú aj klubu. Pri amatérskych zápasoch treba na začiatku niečo investovať , ale neskôr sa to v profesionálnych zápasoch niekoľko násobne vráti.

Čo čaká zápasníkov v najbližšej dobe, pripravujete sa na niečo? V sobotu 17. apríla sme boli v Banskej Bystrici na amatérskej lige. Najlepší amatér za tento rok je Marek Babic, náš zverenec. Remízoval a tým sa posunul na prvé miesto. V piatok 23.apríla ideme na Čierny Balog s Jozefom Kušmirekom, pôjde o exhibičný zápas.V sobotu 24. apríla ideme na Trenčín Max, kde pôjde Marek Babic prvý profesionálny zápas v kategórií c. Ešte by som spomenul nášho nováčika Martina Kocku. Je to mladý 18 ročný chlapec, ktorý má talent a chuť trénovať.

Možno práve v tejto chvíli si čítajú tento článok ľudia, ktorí by mali záujem o bojové umenie a možno práve o thajský box, prečo by sa mohli nadchnúť práve preň?

V prvom rade by som chcel spomenúť, je to šport, ktorý je na Slovensku 10 rokov. Ľudia si myslia, že je to agresívny a nebezpečný šport. Oveľa horšie je to s futbalom, alebo s hokejom, kde sú väčšie zranenia. Thajský box môže robiť hocikto. Chodia k nám aj dievčatá pre zábavu. Trénujem 40,50 ročných ľudí súkromne, ktorí si takto udržiavajú kondíciu. Je to jeden z najnáročnejších športov na fyzičku.

Máte aj dievčatá v klube? Aktívne máme jedno dievča Barboru Hríbovú, ktorá má 16 rokov. Trénuje asi 4 mesiace a veľmi sa jej to páči. O mesiac chce ísť na zápas, tak ju skúsim pripraviť. Každý rok sa tu objaví nejaké dievča. Takže záujem v podstate majú aj dievčatá.

Plány do budúcna? V najkratšej dobe otvárame nové priestory, to je prvoradý cieľ. Kde sa bude dať lepšie trénovať a budú tam lepšie podmienky. Sťahujeme sa do priestorov bývalých pekární. Do budúcna nás ešte čakajú dve kolá amatérskej ligy, takže chcem, aby to Marek Babic dotiahol na titul. Chceli by sme získať od asociácie slovenského thajského boxu poukaz na 2 mesiace na tréningový pobyt do Thajska. Túto výhru získa najlepší zápasník, takže dúfam, že sa nám to podarí.

Informácie pre Zvolen24 poskytol:

Richard Šmálik tréner a líder Power gymu .

thajsky box
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM