Jakub Forgács Rôzne Správy

Starosta najkrajšej dediny Zvolenského okresu: Som hrdý a šťastný, že môžem žiť práve tu

V nedávnom hlasovaní o najkrajšiu obec nášho okresu zvíťazila Dobrá Niva. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali jej starostu Milana Jakubíka.

Ilustračný obrázok k článku Starosta najkrajšej dediny Zvolenského okresu: Som hrdý a šťastný, že môžem žiť práve tu
14
Galéria
Foto: Ján Cúth

Pred pár dňami sme spoznali najkrajšiu obec Zvolenského okresu. Hoci konkurencia bola veľká, keďže menších či väčších dedín máme v okrese až 24, z triumfu sa nakoniec tešila Dobrá Niva. Oslovili sme preto starostu tejto obce Milana Jakubíka, ktorého správa o úspechu obce potešila.

„Pravdupovediac, aj keď človek vždy drží palce a dúfa vo víťazstvo, nečakal som, že to bude s takým rozdielom a že to bude až takýto výrazný úspech. Ale beriem to hlavne ako záujem, hrdosť a lásku ľudí ku našej obci. Za čo chcem všetkým, ktorí dali hlas práve našej obci Dobrá Niva poďakovať,“ uviedol pre spravodajský portál Zvolen 24 starosta.

Bohatá história i prajní ľudia

Ako starosta ďalej uviedol, tento úspech vníma najmä ako veľký záväzok, robiť veci ešte lepšie ako doteraz. „Pretože o víťazstve v tomto hlasovaní rozhodli ľudia, ktorí majú Dobrú Nivu vrytú hlboko v srdci a chcú ju prezentovať v dobrom aj ostatným. Už síce v roku 2009 sme získali v celoslovenskej súťaži titul Dedina roka, avšak nedá sa stále žiť iba z minulosti, a je potrebné aj v tomto období byť aktívny, s pokorou napredovať a stále vytvárať hodnoty prospešné pre ľudí. Preto sa budeme snažiť z pozície vedenia obce urobiť čo najviac pre to, aby tento výsledok v internetovom hlasovaní hodnoverne odrážal spokojnosť obyvateľov obce so službami, ako aj návštevníkov obce, ktorí sa sem budú radi vracať,“ pokračoval Jakubík.

A čo pre neho Dobrá Niva znamená? „Pre mňa vždy bola, je a bude mojím domovom. Tu mám svoje „korene“, rodinu a priateľov. Som hrdý a šťastný, že môžem žiť práve tu, na tomto krásnom mieste v zdravom prostredí, s možno nenápadnými, ale krásnymi zákutiami, spolu s dobrými a srdečnými ľuďmi,“ vyznal sa starosta.

Dôvodov na návštevu obce vidí hneď niekoľko. „V prvom rade kvôli dobrým a prajným ľuďom, ktorí tu žijú. Ale samozrejme, naša obec vie ponúknuť rôznorodé vyžitie aj pre ľudí, ktorý cestujú za poznaním histórie. Máme tu dominanty ako Rímskokatolícky kostol s farou, Evanjelický kostol a faru – síce už nie v pôvodnom stave, kde sa narodil aj náš najznámejší rodák Juraj Slávik Neresnický, po ktorom má meno aj naša základná škola. Ďalej tu máme národnú kultúrnu pamiatku – sedliacky dom u Lukáčov so sýpkou, v susednej obci Podzámčok je torzo hradu Dobrá Niva, alebo napr. aj starý kamenný železničný viadukt „Šesť mostov“ či Kopec Sv. Anna,“ vymenoval. Ako doplnil, v obci sa nachádza viacero zachovalých starých sedliackych domov s typickou okrúhlou bránou. Takú jednu môžete nájsť aj na námestí, ktorého dominantou je pomník padlým v I. a II. sv. vojne, ktorý odkazuje aj na kruté boje a veľkú obeť ľudu v prvej polovici minulého storočia.

Pre rybárov aj športovcov

„Pre rybárov tu máme Vodnú nádrž Dobrá Niva a tí, ktorí si chcú pozrieť krásy tohto kraja z vtáčej perspektívy, majú možnosť využiť služby aeroklubu a letiska nachádzajúce sa na začiatku obce v smere od Zvolena. Milovníkom turistiky a pohybu v nenáročnom teréne ponúka Dobrá Niva a jej okolie vhodný typ na jednodňový výlet v prírode, v ktorom by určite nemali obísť prechádzku pod korunami 400-ročných dubov chráneného areálu Gavurky, kde ich doslova očarí „genius loci“ tohto miesta,“ pokračoval Jakubík.

Na svoje si prídu aj športovci. „Cez Gavurky vedie trať aj jedného z najväčších športových podujatí v Banskobystrickom kraji Gavurky run, ktoré sa beží v máji a tohto roku malo účasť vyše 500 bežcov. Keď ostaneme pri športe, tak máme futbalový tím, kde dospelí hrajú piatu ligu a mladší a starší žiaci okresnú súťaž Zvolen. Tiež sa u nás organizujú aj iné športové podujatia, z ktorých najznámejším sú Majstrovstvá SR neregistrovaných hráčov v nohejbale a Tenisový turnaj o pohár SNP,“ povedal starosta.

Záujemcov, ktorí radi cestujú za kultúrou, podľa jeho slov určite očarí krása miestnych krojov, výšiviek a ľudových zvykov, ktoré si môžu pozrieť na viacerých kultúrno-spoločenských podujatiach. „Ich nositeľom je najmä naša folklórna skupina Dobrona, ktorá nás reprezentuje na významných folklórnych podujatiach v SR, ale aj v zahraničí. Medzi naše tradičné podujatie patria Traja králi, Oslavy oslobodenia obce, Obecná zabíjačka, Rúcanie májov, Poľovnícke špeciality, Advent, Mikuláš, či Vianočná besiedka. Z ostatných spoločenských podujatí by som odporučil návštevu veľkonočného jarmoku, kde si môžete zakúpiť rôzne ozdoby, ako aj výrobky bežnej potreby z rúk našich zručných majstrov, ktorí vás aj zasvätia do tajov ich výroby a sami si môžete otestovať svoju manuálnu zručnosť,“ uviedol Jakubík so slovami, že sa oplatí navštíviť aj navštíviť niektorú zo zábav a plesov (či už Obecný, Retro, Kresťanský, Zumba…) alebo, Trojkráľovú zábavu, Annabál, oslavy SNP, alebo aj iné vystúpenia rôznych umelcov a interpretov, či už sú to koncerty alebo divadlá. Tohto roku boli aj hostiteľom súťaže základných škôl s regionálnou výchovou – Regionálne pexeso, kde bolo možné vidieť prezentáciu krásnych zvyklostí z rôznych kútov Slovenska.

Nielen tradičné dobroty

Ako ďalej starosta spomenul, na väčšine podujatí si prídu na svoje aj milovníci gastronómie, najmä vďaka jedlám z diviny, čo je aj znakom toho, že obec má bohatú tradíciu v poľovníctve a lesníctve. „Ak chcete vidieť ako vyzerá diviak nielen na tanieri, ale aj naživo, máte tú možnosť ho pozorovať spoza ohrady asi 1 km od obce smerom na Podholienec. Ak chcete stretnúť aj mimo ohrady a to celú čriedu, stačí sa zdržiavať podvečer v blízkosti kukuričného poľa, ale to neodporúčame,“ podotkol s úsmevom.

„K tomu gastronomickému zážitku samozrejme nemôže chýbať dúšok zlatého moku z miestneho mikropivovaru alebo niečo sladké podľa tradičnej receptúry (napr. štrúdľa) z miestnej výrobne zákuskov či od gazdiniek. A pre tých, ktorí majú radi aj taliansku kuchyňu určite neodolajú ponuke v miestnej pizzerii,“ dodal Jakubík so slovami, že v pár riadkoch sa všetko ani spomenúť nedá a preto bude najlepšie, ak sa na najkrajšiu obec Zvolenského okresu prídete pozrieť na vlastné oči.

Na priložených fotkách nájdete zábery zo života v obci Dobrá Niva!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Život v obci Dobrá Niva
14
Galéria
Zdroj: archív obce Dobrá Niva
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM