Jozef Sliacky Rôzne

Štát zaplatil Zvolenskej Slatine ako kompenzáciu po povodni 1 874,79 eura

Presne 1 874,79 eura dostala Obec Zvolenská Slatina od štátu ako kompenzáciu za škody, ktoré na jej majetku narobila júnová povodeň. Celkové škody na majetku samosprávy však dosiahli až 6 102 eur.

„Štát nám zaplatil len preukázané bežné výdavky, ktoré sme vynaložili v súvislosti s povodňou,“ povedala TASR prednostka obecného úradu vo Zv. Slatine Anna Pavlendová.

Hmotné škody vznikli na chodníkoch na Školskej ulici a pred obecným úradom. Vytopená bola tiež pivnica kultúrneho domu a sklad náradia. Odnieslo aj niekoľko kanalizačných poklopov. Voda poškodila aj obecné auto a najviac stavebný nakladač, ktorý prišiel pri odstraňovaní škôd o ramená.

Povodeň, ktorá v pondelok, 21. júna skoro ráno zasiahla obec, zaplavila 81 rodinných domov. Škody na súkromnom majetku boli vyčíslené na 26 967 eur. Občania si však väčšinou uplatnili škody prostredníctvom poisťovní. Ďalších asi 7 150 eur boli škody na majetku podnikateľských firiem.

Vo obci sa v ten deň voda vyliala nielen z rieky Slatina, ale na povrch vyšla aj cez kanalizáciu. Vo vyššie položených častiach zaplavila voda z okolitých kopcov a lúk najmä pivnice. Viacerým obyvateľom živel znehodnotil nábytok, elektrospotrebiče, zariadenie domácnosti. Veľa ľudí, ktorí bývajú v strede dediny, muselo vymieňať podlahu a opravovať omietky v izbách a fasády domov.

TASR. Ilustračné foto: Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM