Stanislav Černák Kultúra

Stavanie májov na Podpoľaní: Detvania ich postavia z lásky k ženám, aha čo sa chystá

V centre Podpoľania v Detve si už odjakživa ctia tradície. Detvania postavia z lásky k ženám a dievčatám máje. Pripravený je aj zaujímavý kultúrny program.

Ilustračný obrázok k článku Stavanie májov na Podpoľaní: Detvania ich postavia z lásky k ženám, aha čo sa chystá
Zdroj: TASR

Kultúrne Centrum A. Sládkoviča v Detve pozýva všetkých milovníkov tradícií na stavanie májov vo štvrtkový podvečer 30. apríla 2015. Tradičné stavanie májov bude za účasti detvianskych folklórnych kolektívov.

„Program sa začne o 17:00 hod. na hlavnom námestí v Detve, pokračovať bude o 18:15 hod. pri fontáne pred Domom kultúry A. Sládkoviča a o 19:30 hod. v Kultúrnom dome na Piešti,“ objasnila hovorkyňa Detvy Zuzana Juhaniaková.

Máje stavali už v stredoveku na počesť a z úcty pred kostol, radnicu a domy všeobecne známych a vážených ľudí. Odtiaľ nebolo ďaleko k postaveniu stromu ako symbolu lásky. Postaviť máj svojej vyvolenej, to bola pozornosť, ale predovšetkým priznanie vážneho záujmu o dievča v obci.

„V povojnovom období v Detve tiež mládenci stavali máje svojím vyvoleným. Stalo sa, že v noci máj mladík so svojimi kamarátmi postavil a ráno bol zvalený jeho sokom a postavený druhý. Máj, ako symbol lásky, od 70. rokov minulého storočia neplní túto skutočnosť. Stal sa iba zvykom a máje sa stavajú z lásky pre všetky dievčatá, ktoré im venujú chlapci z detvianskych folklórnych kolektívov,“ priblížila Juhaniaková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM