Jakub Forgács Správy

Stovky Zvolenčanov vyjadrili svoj názor. Čo považujú za najväčší problém v meste?

Veľký prieskum odhalil, čo všetko trápi obyvateľov Zvolena. Prekvapujú vás zistené výsledky?

Ilustračný obrázok k článku Stovky Zvolenčanov vyjadrili svoj názor. Čo považujú za najväčší problém v meste?
15
Galéria
Foto: Stanislav Černák / Zdroj: Dnes24.sk

Nedostatočná dopravná infraštruktúra a nespokojnosť s nezamestnanosťou – to sú asi najväčšie problémy, ktoré pomenovali obyvatelia Zvolena pri nedávnom prieskume. Ten zorganizovalo miestne Združenie Slatinka.

Na otázky v prieskume, ktorý bol súčasťou širšieho výskumu, kde sa údaje z ankety porovnávali so štatistickými údajmi, odpovedalo 503 obyvateľov mesta. V rámci výskumu sa potvrdilo, že Zvolen má priemerne staršiu populáciu ako je priemer na Slovensku. „Za uplynulých päť rokov zostarli Zvolenčania o takmer dva roky a ich priemerný vek je 41,86 roka,“ uviedla členka združenia Martina Paulíková.

„To v kombinácii s poklesom obyvateľov vôbec a pomerne vysokým vzdelaním priemerného Zvolenčana môže znamenať celkom zaujímavé výzvy pre samosprávu, ako sa pripraviť napríklad na to, že priemerná obsadenosť bytov bude stále nižšia, že viac obyvateľov asi bude chcieť služby pre seniorov a podobne,“ dodala. Tieto veci sú však predmetom diskusií. Samospráva o tom nedáva zatiaľ presné údaje, keďže mnohé čísla napríklad ani o meste Zvolen neexistujú.

Podľa Paulíkovej sa pri predstavení výsledkov dosť diskutovalo aj o študentoch univerzít, ktoré sú tak vo Zvolene, ako aj Banskej Bystrici, ale samotné mestá, ako aj život v nich to prakticky neovplyvňuje. „Samospráva nevie a nemá to zatiaľ ako zistiť, koľko ľudí zostáva po univerzite žiť vo Zvolene, pretože títo ľudia tu síce žijú, ale nemajú tam trvalý pobyt. Na druhej strane študenti, ktorí sú tam často aj päť rokov, nemajú žiadne prepojenie na občiansky, kultúrny a iný život vo Zvolene, čo je dosť výzva – tak pre univerzitu, ako aj pre mesto, pretože práve títo ľudia môžu významne a pozitívne Zvolen ovplyvniť.“

Výskum tiež zistil, že aj napriek tomu, že počet zamestnancov vo Zvolene a v celom okrese za posledné tri roky rastie, respondenti prieskumu hodnotili možnosti práce a zamestnania ako menej uspokojivé a 22,66 % ich hodnotilo dokonca ako nedostatočné. „Výskum však nedáva odpovede na to, prečo sa tak deje, či nám neodchádzajú mladí ľudia pracovať mimo Zvolen, okres a dokonca mimo republiku,“ konštatovala.

V prieskume hodnotili Zvolenčania ako najviac problémovú dopravnú infraštruktúru, za ňou nasledovali zdravotné služby a zariadenia. Na druhej strane za veľmi dobrú považujú technickú infraštruktúru v meste a tamojšie školy a školské zariadenia.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM