Baculík Tomáš Iné športy

STRETNUTIE S BORISOM UHLÍKOM dvoj násobným majstrom SR v profesionálnom boxe.

Exkluzívny rozhovor s mladým talentom tesne pred odchodom na štúdie do Anglicka.

  • vicemajster Slovenska v Muay Thai 2006
  • 2 x profesionálny majster SR v klas. boxe 2009, 2010
  • počet zápasov 20
  • zápasnícka trieda B,C, K-1, BOX, MMA
  • váha 91 kg

Boris má len 19 rokov a získal 156 miesto vo svetových tabuľkách profesionálneho boxu a 58 v európskych tabuľkách. Nakoľko klasický box robí len ako doplnok, tak je to skvelý úspech. Je to veľký talent aj v jeho hlavnom odvetvi, čím je Thajsky box.

Kedy si sa dostal prvý krát k thajskému boxu a kto ťa k nemu priviedol? K thajskému boxu som sa prvý krát dostal keď som mal 14,5 roka. Doviedol ma k nemu môj dobrý kamarát Peter Murgaš, ktorý je o štyri roky starší. Vždy mi bol tak trochu vzorom čo sa týka tohto športu. Ako malý chlapec som sa prizeral ku starším a skúsil som to a od vtedy ma to zobralo.

Čo ti dáva do života thajský box? Okrem ťažkých tréningov a kondičnej prípravy mi určite prináša veľa radosti. Vďaka thajskému boxu si spĺňam určité ciele. Neviem si predstaviť čas bez thajského boxu, veľmi ma napĺňa.

Zaujímaš sa všeobecne o bojové umenia, alebo máš len ten jeden svoj? Určite sa zaujímam o bojové umenia všeobecne,trénoval som aj MMA a to sa skladá z viacerých bojových umení, čiže tam prebieha aj boj na zemi, aj zápasenie. Thajský box je najlepší na postoj a zápasenie. Je to ten stred medzi postojom a zemou. V budúcnosti by som chcel skúsiť „systemu“, ale len ako hobby. Je to Ruské bojové umenie vytvorené Ruskou armádou a skôr ma to zaujíma kvôli tomu, že sa tam učí obrana proti zbraniam.

Pamätáš na svoj prvý zápas, koľko si mal vtedy rokov a či bol víťazný? Samozrejme, že sa pamätám, mal som čerstvých pätnásť, trénoval som thajský box v tom čase pol roka a víťazný nebol. Ale určite bol jeden z tých naj poučnejších. Pripravoval som sa na tento prvý zápas skoro mesiac a jednoznačne som bol kondične super pripravený, ale vtedy mi ešte chýbala psychická pohoda, nebol som ešte vyzretý.

Od minulého roka študuješ v Anglicku, v akom klube pôsobíš a môžeš aj porovnať tréningy tam so svojim materským klubom? Trénujem a pôsobím v klube s názvom Black Label gym a tréningy sú rozličné. Oni skôr preberajú holandské tréningy. Náš thajbox stredoeurópsky a východoeurópsky je skôr silovo technický. A u nich je to skôr jedna výbušne prevedená kombinácia. Majú viac výbušný thjabox a je menej kombinačný ako náš, ale cítiť tam jednoznačne rozdiel. Môžem povedať, že mi to k nášmu štýlu boja pridalo niečo nové, čiže sa to teraz dá dobre kombinovať.

Ktorý svoj športový úspech si ceníš najviac? Cením si svoje úspechy, ale ešte si nehovorím, že som niečo dosiahol. Skôr si ešte hovorím, že sú to tie začiatky, aby som sa dostal ďalej. Ak by som si mal vybrať, ktorý úspech si zatiaľ cením najviac a ma potešil, tak by to bol titul „majster Slovenska v boxe“.

Kam by si to chcel až dotiahnuť v thajskom boxe? Momentálny môj cieľ je dostať sa z Anglicka do Holandska, lebo náš klub blízko spolupracuje s Holandskom. A v Holandsku sídli elita thajského boxu a kick boxu a potom ak by sa podarilo tak ďalej do Japonska. Je to hudba budúcnosti.

Eva Priadková

boris.uhlik
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM