Peter Klimant Rôzne

Študovali vo Zvolene, teraz robia na významných postoch: Úspešní absolventi rozpovedali svoj životný príbeh

Zvolenská univerzita za dlhé roky svojho fungovania vychovala množstvo absolventov. Niektorí z tých úspešných teraz prišli na svoju alma mater, aby práve tam porozprávali o svojej vlastnej ceste za úspechom.

Ilustračný obrázok k článku Študovali vo Zvolene, teraz robia na významných postoch: Úspešní absolventi rozpovedali svoj životný príbeh
Zdroj: TASR

O vlastnej ceste za úspechom a o svojich skúsenostiach a postrehoch po ukončení univerzitného štúdia hovorili v stredu na Technickej univerzite (TU) vo Zvolene hostia z významných spoločností, z ktorých viacerí sú absolventmi zvolenskej univerzity.

Absolventi sa uplatnia

Svoj životný príbeh predniesol auditóriu napríklad prezident Zväzu spracovateľov dreva SR a riaditeľ spoločnosti Trendwood Igor Patráš. Zdôraznil pri tom, ako veľmi je potrebné prepojenie školy s praxou. Študenti by sa už na škole mali podľa neho čo najviac zapájať do programov podnikov a svojím umom a pracovitosťou si vytvárať vo firmách stabilné zázemie.

Podľa rektora hostiteľskej univerzity Rudolfa Kropila TU absolvuje každoročne okolo 1000 študentov. „My sme aktuálne spustili dotazníkovú akciu, kde sa pýtame absolventov, ako sa uplatňujú v praxi. Musím povedať, že to percento sa blíži k stovke, aj keď značná časť našich absolventov sa uplatňuje nielen v samotnom odbore alebo v odbore príbuznom, ale aj mimo neho. Je to však aj tým, že škola už nie je dnes len úzko technicky zameraná, ale má napríklad aj ekonomické pozadie,“ povedal.

Firmy ponúkali prácu

Na podujatí sa prezentovalo aj niekoľko popredných firiem z regiónu, pričom niektoré z nich ponúkali študentom aj prácu. Podľa vedúcej ľudských zdrojov spoločnosti ŽOS Zvolen Anny Šiškovej je aktuálne vo firme taká situácia, že začínajú chýbať niektoré kádre, a to nielen na nižších, ale aj na vyšších úrovniach. „Je tu obdobie, kedy začínajú odchádzať do dôchodku starí, skúsení strojári, no nemá ich kto nahradiť,“ uviedla. Sami by vedeli hneď zamestnať niekoľko ľudí s určitou špecializáciou.

Podobne sú na tom dnes aj v SCP Mondi Ružomberok, kde doteraz skôr znižovali stavy. Dnes je však podľa špecialistky na ľudské zdroje Zuzany Kubíkovej situácia taká, že nutne potrebujú napríklad nižšie technické kádre, vyučené v špeciálnych odboroch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM