Monika Obrtalová Rôzne

Stúpa počet komplikácií z chrípkových ochorení

Aj keď sa v uplynulom týždni výskyt akútnych respiračných ochorení ako aj chrípky a jej podobných ochorení v Banskobystrickom kraji udržal na približne rovnakej úrovni ako týždeň predtým, ARO stúplo o necelé štyri percentá a CHPO o pol percenta. Taki

„Všetci títo pacienti mali už v úvode ochorenia ťažké akútne respiračné zlyhávanie a majú v anamnéze niektoré z chronických ochorení, čo bol predpoklad na zaočkovanie sa proti chrípke. Ani jeden z nich však očkovaný nebol,“ uviedla Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica. Počet komplikácií z ARO aj CHPO v ostatnom týždni stúpol na 5, 3 percenta. Vyskytlo sa 168 prípadov zápalov stredného ucha, 116 prípadov zápalov dutín a 101 prípadov zápalov pľúc.

Ako zdôrazňujú odborníci, chrípka znamená veľké oslabenie organizmu, preto u detí a starších ľudí často býva komplikovaná bakteriálnymi infekciami. Tie napádajú oslabený organizmus a vyvolávajú najmä zápaly pľúc, u detí hlavne zápaly stredného ucha a dutín.// „Najzávažnejšou komplikáciou je práve bakteriálny zápal pľúc, ktorý najčastejšie býva spôsobený pneumokokmi. Preto sa odporúča v prevencii chrípky a jej následkov očkovať súbežne proti chrípke a aj proti pneumokokovým nákazám. Výhoda je v tom, že kým proti chrípke treba zatiaľ očkovať každý rok (zloženie vakcín sa mení), proti pneumokokom stačí očkovanie raz za tri až päť rokov,“// konštatovala Avdičová.

Podľa hlásení 58 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 50 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja, evidujú epidemiológovia aktuálne v prípade ARO chorobnosť 2084 prípadov na 100 tisíc obyvateľov a v prípade chrípky 403 prípadov. V absolútnych číslach to predstavuje 7246 chorých na ARO a v prípade chrípky a jej podobných ochorení je to 1400 chorých. Najviac ich je v okrese Lučenec (1010 prípadov), Rimavská Sobota (860), Veľký Krtíš (802) a Banská Bystrica (735 chorých). Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť u detí základných škôl, ktorá predstavuje v prípade ARO výskyt 5454 na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny, nasleduje skupina ľudí v produktívnom veku a adolescenti. Na pomerne nízkej úrovni sa v ôsmom kalendárnom týždni udržiava chorobnosť u detí od 0 do päť rokov a u seniorov.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM