Jana Mlynarova Od Vás

Štyri hrady zvolenské

Veru boli až štyri a sú tu , pozrime sa na ne , od najmladšieho po najstarší.

Zvolenský zámok je veľmi známym historickým objektom, vznikol začiatkom 14. storočia a dal ho postaviť kráľ Ľudovít I. Veľký z rodu Anjou. Lenže na mieste , kde už dovtedy stál kráľovský dvorec, a je celkom možné, že opevnený a obohnaný vodnou priekopou, teda s charakterom hradu, či hrádku. Existuje medirytina zo 17. storočia, ktorá ho možno zobrazuje a vznikla zrejme odkreslením starej predlohy. Kráľovský dvorec vo Zvolene stál už na začiatku 13. storočia, alebo aj oveľa skôr, lebo nevieme kto a kedy ho dal postaviť. Vyvýšenina, chránená predovšetkým vodou ramien rieky Slatina bola vhodným miestom osídlenia i kontroly ciest. Od nej smerom ku korytu Hrona sa formovalo stredoveké mesto.

Doteraz nevieme, kto a kedy dal postaviť nad sútokom riek Slatiny a Hrona Pustý hrad, či vlastne dva hrady, horný a dolný. Hoci sa zmienka o postavení hradu niekedy v 9.-10. storočí dlho pokladala za prehnanú, dnes sa historici vyjadrujú opatrnejšie. Dva hrady, prečo samostatné a ako prepojené, to zatiaľ nevieme, spolu na ploche viac ako sedem a pol hektára. Archeologické vykopávky naznačujú veľmi staré a asi plynulé osídlenie. Ale jednou vývojovou fázou bolo staroslovanské hradisko. V polovici 13. storočia tu kráľ Belo IV. zrejme uzavrel mier s haličským kniežaťom Daniilom a vtedy sa asi tu , a možno aj v meste či v kráľovskom dvorci, konala aj kráľovská svadba haličsko-volyňského kňaževiča Leva Daniiloviča s uhorskou princeznou Konštanciou.

Najstarší, a určite najmenej známy je hrad v predmestí Zvolena, v Môťovej, ktorý nevieme, kedy vznikol, ale vieme že zanikol zrejme požiarom v 11. storočí. Bol postavený nad sútokom rieky Slatina s riečkou Neresnica, na ploche takmer jedného hektára. Bol stavaný z kameňa, hliny a dreva možno plynulou prestavbou staroslovanského hradiska. Historici o ňom hovoria opatrne, radšej iba ako o slovanskom hradisku. Sú však aj odvážnejšie úvahy spájajúce hrad s menom Svätého Ladislava, kráľa z rodu Arpádovcov.

Ako sa zdá od 12. do 14. storočia vládol vo Zvolene čulý stavebný boom. A to asi na miestach už predtým osídlených. Išlo teda skôr o zdokonalenie a prestavbu slovanských objektov, ako o stavbu nových uhorských. Je celkom možné, že na konci obdobia Veľkomoravskej ríše a v začiatku formovania uhorského kráľovstva, teda v 10. – 11. storočí , stáli vo Zvolene štyri hrady. Veľmi blízko pri sebe, čo je iste jav hodný povšimnutia.

autor: Ing. Ján Štubňa

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM