Jozef Sliacky Krimi

Súd potvrdil tresty za smrť pumpárky v Budči

Odsúdili kvarteto lupičov z okresu Zvolen. Trest 16 rokov a tri mesiace dostal Ján Svintek, ktorý zastrelil predavačku z benzínky pri Budči. Jeho komplic Martin Mazúch dostal desať a pol roka. Odvolací súd rozhodol, že Svintek si trest odpyká v najpr

Nepodmienečné tresty odňatia slobody potvrdil odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre štvoricu mužov, ktorí vo Zvolene a okolí v minulom roku spáchali tri ozbrojené lúpeže. Dvaja z nich v septembri minulého roku prepadli benzínové čerpadlo pri Budči, pričom 26-ročný Ján Svintek zastrelil 40-ročnú predavačku. Súd mu uložil trest odňatia slobody na 16 rokov a tri mesiace, jeho 29-ročný komplic Martin Mazúch dostal desať rokov a šesť mesiacov nepodmienečne. Ďalšia dvojica obžalovaných Michal Voletz a Jozef Černecký sa podieľali na lúpežných prepadnutiach hostinca v Lieskovci a herne vo Zvolene. Súd im za to vymeral tresty sedem rokov a tri mesiace a 11 rokov a deväť mesiacov.

K lúpežnému prepadu benzínovej čerpacej stanice došlo v sobotu 12. septembra 2009 po tretej ráno. Dvojica zamaskovaných útočníkov so zbraňou v ruke chcela peniaze. Za pultom vtedy stála mladšia z dvoch predavačiek. Keď sa objavila aj druhá z predavačiek, jej matka, muž so zbraňou na ňu vystrelil a zasiahol ju do hrudníka. Žena po prevoze do nemocnice zraneniu podľahla. Lupiči po výstrele ušli bez peňazí. Druhý páchateľ bol ozbrojený plynovou pištoľou.

Policajti páchateľov vypátrali do troch dní. Pritom sa zistilo, že Ján Svintek mal na svedomí aj ďalšie dve ozbrojené lúpeže, v ktorých bol vedúcou osobnosťou. Spolu s Michalom Voletzom a Jozefom Černeckým prepadli v máji 2009 hostinec v Lieskovci a v auguste herňu vo Zvolene. Vo všetkých prípadoch vnikli do objektu maskovaní kuklami a na zastrašenie personálu použili zbrane. V Lieskovci i vo Zvolene sa útoky skončili bez krviprelievania. V Budči zastrelili 40-ročnú predavačku Slávku U. pred očami jej dcéry, ktorá s matkou na benzínke pracovala.

Prokurátor kvarteto mladých ľudí zo Zvolenskej Slatiny a Vígľaša obžaloval za zločin lúpeže so zbraňou v spolupáchateľstve a Jána Svinteka navyše i z usmrtenia. Na Okresnom súde vo Zvolene sa obžalovaní ku svojim skutkom priznali a oľutovali ich. Súhlasili i s náhradou spôsobenej škody. Preto sa dokazovanie vykonávalo iba v otázke trestu. V máji Svintek, Voletz a Mazúch uzavreli s prokurátorom dohodu o vine a treste za trestné činy krádeže, poškodzovania cudzej veci, poškodzovania a ohrozovania prevádzky verejnoprospešných zariadení. Za to prijali nepodmienečné tresty odňatia slobody – Ján Svintek sedem rokov, Michal Voletz šesť rokov a Martin Mazúch štyri roky. Preto súd vo Zvolene pri ukladaní trestu za lúpeže musel zrušiť predchádzajúce rozsudky a ukladať tzv. súhrnné tresty. Tresty sú rozdielne, pretože súd ich ukladal diferencovane, pri akceptovaní poľahčujúcich a priťažujúcich okolností. Navyše, Ján Svintek a Martin Mazúch sa musia podrobiť ochrannému protitoxikoma­nickému liečeniu ústavnou formou, pretože znalci u nich zistili závislosť na drogách, najmä pervitínu. Krajský súd v Banskej Bystrici sa zaoberal odvolaniami prokurátora a obžalovaných Svinteka, Mazúcha a Voletza. Trojica lupičov sa k trestnej činnosti priznala, ale tresty sa im zdali byť prísne. Súd im nevyhovel, akceptoval návrh prokurátora a Svinteka zaradil na výkon trestu do najprísnejšieho väzenia.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM