Webnoviny - Rôzne

Súkromné škôlky a voľnočasové centrá sa boja o existenciu

Asociácia súkromných škôl a školských zariadení Slovenska varuje pred zánikom súkromných škôlok, voľnočasových centier a poradenských zariadení.

Už od augusta 2009 mestá a obce krátia bez ohlásenia súkromným materským školám, súkromným základným umeleckým školám a ostatným školským zariadeniam plánované rozpočty, čím vznikajú pre tieto školy finančné podmienky, ktoré im neumožňujú prežitie,“ hovorí vedúca odbornej sekcie súkromných základných umeleckých škôl z tejto asociácie Eva Ohraďanová. Existenciu súkromných a voľnočasových zariadení ohrozuje novelizovaný zákon o financovaní základných a stredných škôl, ktorý umožňuje krátenie dotácií od samospráv. Platiť bude od januára 2010.

Podľa asociácie hrozí bez garantovanej výšky dotácie drastické znižovanie financií, ktoré plynú na deti v týchto zariadeniach z podielových daní. „Pripravujeme sa na to, že od 1. januára 2010 môže byť naše centrum voľného času existenčne ohrozené, pretože peniaze na mzdy a prevádzku nám mestskí a regionálni poslanci nemusia odhlasovať v takej výške, ktorá by umožňovala zachovanie našej činnosti," konštatuje Pavol Barňák zo Súkromného centra voľného času Pohoda z Košíc, ktoré organizuje voľnočasové aktivity pre viac ako päťtisíc detí z Košíc a okolia.

Asociácia preto žiada poslancov miest, obcí a samosprávnych krajov, aby pri prideľovaní finančných prostriedkov rešpektovali rovnoprávnosť postavenia škôl a školských zariadení bez rozdielu zriaďovateľa tak, ako to deklaruje školský zákon. Výška dotácie na deti v materských školách, základných umeleckých školách a ostatných školských zariadeniach by mala byť podľa asociácie rovnaká, bez ohľadu na to, či ide o štátne, cirkevné alebo školské zariadenie. „Iba tak je možné dosiahnuť, aby rodičia ani deti neboli pri výbere školského zariadenia diskriminovaní a znevýhodňovaní,“ vyhlásila asociácia.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM