Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Tma je biznis! Čaká sa na ňu mesiace

Stráviť niekoľko dní v domčeku bez prístupu svetla a v úplnom tichu je balzam na dušu. Človek príde na úplne iné myšlienky a často prehodnotí svoj život. Tento pobyt v Zaježovej je hitom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tma je biznis! Čaká sa na ňu mesiace
Zdroj: TASR

Nie každý túži ísť si oddýchnuť k moru alebo do hôr na lyžovačku alebo turistiku. V modernej uponáhľanej dobe je čoraz vzácnejšie byť úplne sám len so svojimi myšlienkami. Starí pustovníci a mnísi to vedeli už dávno. Dnes tento typ zážitku a netradičného oddychu ponúka aj vzdelávacie centrum v Zaježovej na Slovensku. Český portál Lidovky.cz píše, že pobyt v tme je taký populárny, že záujemcovia musia čakať celé mesiace, kým na nich príde rad.

Ústranie v tme

“Lokalita Zaježová neďaleko Zvolena sa stala symbolom komunitného života ľudí a priekopníkom pobytov v tme, aj keď už nie je jediná, ktorá na Slovensku ponúka tento druh terapie,” píšu Lidovky.cz. Pre niekoho môže takýto pobyt znieť až hrôzostrašne a faktom je, ľudia na začiatku reagujú rôzne.

Terapia sa odohráva v drevenom domčeku s elektrickým vykurovaním. Je rozdelený na úžitkovú a obytnú časť. Žiadny luxus v ňom nečakajte, veď aj načo, keď návštevník nič nevidí. K dispozícii má posteľ, kreslo, skrinku a miesto napríklad na cvičenie jogy.

Portál cituje Romana Mieslera, ktorý sa v domčeku nazývanom “ústranie v tme” stará o jeho návštevníkov. Približuje, že keď sa niekto na tento pobyt dá, musí počítať s tým, že celý týždeň bude vykonávať všetky činnosti sám ako slepec. Či už je to stravovanie alebo hygiena. Keďže o netradičný typ zážitku je veľký záujem, k pôvodne jednému domčeku pribudla ešte jedna podobná stavba.

Rôzni návštevníci

Roman Miesler je pôvodom Čech z Olomouca. Zlákali ho však krásy slovenskej prírody a tak tu žije už osem rokov. Pre portál približuje, kto sú ľudia, ktorí prídu do Zaježovej dobrovoľne stráviť týždeň v úplnej tme: “Patria sem rôzne skupiny ľudí, vrátane terapeutov, cvičiteľov jogy, ale sú medzi nimi aj manažéri, či špecialisti v odbore informačných technológií… je to celé spektrum ľudí.”

Aj sám Miesler sa už roky venuje meditácii, ktorá v kombinácii s nádhernou prírodou v okolí Zaježovej funguje ako balzam na dušu.

Pobyty v tme stoja 30 eur na deň a rezervované sú aj zimné mesiace. “Na začiatku projektu vzniklo v Zaježovej na samote meditačné centrum, akési pustovnícke miesto s oknami, pecou a kuchynkou,” píše portál. Návštevník tam žije sám, ale nemusí fungovať v takých extrémnych podmienkach ako je úplná tma. Môže chodiť aj von a preto tento druh pobytu vyhľadávajú ľudia túžiaci po relaxácii, písaní a možnosti sústrediť sa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM